SRB ENG

Film „Zaveštanje“ Ivana Jovića prikazan na Danima sećanja na žrtve dečjeg logora u Sisku

03. oktobar 2020. | Autor: Đorđe Bajić
Srpsko narodno vijeće i Gradska galerija „Striegl“ organizovali su dvodnevno obeležavanje Dana sećanja na žrtve dečjeg logora u Sisku, u okviru koga je prikazan dokumantarni film „Zaveštanje“ srpskog autora Ivana Jovića.

Srpsko narodno vijeće 3. oktobra 2020. s početkom u 12 sati u Parku „Diana Budisavljević“ tradicionalno organizuje komemoraciju za srpsku ratnu siročad, koja su stradala u zatočeništvu tzv. Prihvatilišta za decu izbeglica u Sisku. Dan pre komemoracije, 2. oktobra 2020. bila je upriličena promocija knjige o jednoj od najvažnijih humanitarki Drugog svjetskog rata, Diani Budisavljević, a nakon promocije, prikazan je dokumenatrni film „Zaveštanje“ autora Ivana Jovića u kojem govore preživjeli zatočenici logora u Jasenovcu i Sisku.

Zaveštanje,  dokumentarni film reditelja Ivana Jovića (publici poznatog po igranom ostvarenju Isceljenje) sastavljen od svedočanstava ljudi koji su preživeli genocid u „Nezavisnoj državi Hrvatskoj“ u periodu od 1941. do 1945. godine. U okviru ovog kapitalnog projekta zabeleženo je 450 sati materijala i čak 94 intervjua po prilagođenim metodama fondacije Šoa, koju je osnovao poznati reditelj Stiven Spilberg i koja je uspela da na isti način snimi veliki broj svedočanstava Jevreja koji su prošli kroz pakao Holokausta. Materijal za film je snimljen u periodu od 2012. do 2015. godine u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Hetin, Čestereg, Ritopek, Žitište, Boleč, Ruma) i Republici Srpskoj (Banaluka, Prijedor, Kozarska Dubica i okolina). Preživeli govore o svom životu pre, tokom i posle Drugog svetskog rata, o stradanjima kojima su bili izloženi, ljudima koji su im pomagali, članovima porodice, i ponovnoj izgradnji života.

Đ. B.