SRB ENG

U Kragujevcu održana promocija knjige „Piščevo putovanje“

05. oktobar 2020. | Autor: Đorđe Bajić
Večeras, 5. oktobra 2020. godine, u kragujevačkom Domu omladine održana je promocija „Piščevog putovanja“ Kristofera Voglera. Ova knjiga, objavljena u izdanju Filmskog centra Srbije, privukla je već veliku pažnju stručne javnosti i ljubitelja filma.

Voglerovo ključno delo, koju proučavaoci filma nazivaju „scenarističkom biblijom“, uživa kultni satus i verovatno nema pisca koji bar nije čuo za teoriju strukture kojom se „Piščevo putovanje“ bavi. U samom središtu ovog kapitalnog dela nalazi se teorija po kojoj se većina priča može razložiti na niz narativnih struktura i arhetipova, opisanih kroz mitološku alegoriju. Vogler je svoje delo zasnovao na obimnom radu Džozefa Kembela, a posebno na njegovoj čuvenoj studiji „Heroj sa hiljadu lica“ iz 1949. godine koja je, između ostalog, inspirisala Džordža Lukasa prilikom stvaranja njegovog serijala „Star Wars“.

O knjizi su u Kragujevcu govorili Gordan Matić, direktor FCS-a i Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva ove kuće. Sa njima je razgovor vodila Marija Pejin.

Foto: Ognjen Rakčević