SRB ENG

Festival subverzivnog filma PLAN B: filmovi Jelene Jovičić i Dragana S. Nikolića

10. oktobar 2020. | Autor: Đorđe Bajić
Peti PLAN B posvećen je prvoj generaciji filmejkera sa radionice Ateljea Varan i njihovim filmovima. U četiri termina subotom, od 19. septembra do 10. oktobra, predstavlja svih 11 filmova sa prve Varan radionice, uz stručno vođenje i razgovore sa autorima nakon projekcija njihovih filmova. U okviru četvrtog termina, u subotu 10. oktobra od 20 časova prikazujemo filmove Jelene Jovčić i Dragana S. Nikolića. Projekcije se održavaju u sali Amerikana Doma omladine Beograda, a ulaz je slobodan.

Program za 10.oktobar  2020. /// projekcije pičinju u 20 časova

IGRA /// U Beogradu, u Jeleninoj porodici, tri generacije žive pod istim krovom. Jelena ima 27 godina i želi da se odvoji od roditelja. Stan nije mali, ali se ona u njemu oseća skučeno. Njen otac se smeje i odbija da joj pozajmi novac da iznajmi sopstveni stan. Baka je podržava, ali tiho. Majka skuplja kupone iz vrećica kafe. Ako pobedi na izvlačenju, svi problemi će biti rešeni – Jelena će postati nezavisna. // režija: JELENA JOVČIĆ // trajanje: 22’.

Jelena Jovčić

HOTLAJN /// Priča koja pomera unutrašnje granice uobičajenih porodičnih odnosa. Sin koji nalazi posao majci na hot-lajnu, da bi joj nakon očeve smrti pomogao, i osvetio joj se istovremeno. Sestra koja mu pomaže da ožive zakopana i duboko potisnuta sećanja. Ožiljci koji ostaju, samo su trag u vremenu, koje naši životi ispisuju po nama. /// režija: DRAGAN S. NIKOLIĆ /// trajanje: 31’.

Festival subverzivnog filma PLAN B nastao je u Domu omladine Beograda kao potreba da se isprate savremeni tokovi angažovanih i društveno bitnih tema u filmovima. Ove godine osvrćemo se unazad, tražeći u nama samima i u našoj neposrednoj blizini šta je to što je bilo drugačije, što je možda posejalo klicu neke buduće promene, promene na bolje, i šta se sa tom promenom dogodilo u međuvremenu.

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Đ. B.