SRB ENG

In memoriam: Preminuo glumac Ivan Bekjarev (1946-2020)

17. novembar 2020. | Autor: Đorđe Bajić
Ivan Bekjarev, poznati srpski glumac i prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta, preminuo je u 75. godini. Bekjerev je tokom duge karijere ostvario brojen uloge na filmu i televiziju, a možda će najviše ostati upamćen po serijama „Bolji život“ i „Srećni ljudi“.

Bekjarev  je rođen u Beogradu, 1946. godine. Završio je Šestu beogradsku gimnaziju i nakon toga upisao Fakultet dramskih umetnosti u generaciji sa Josifom Tatićem i Milanom Gutovićem. Prvu filmsku ulogu ostvario je 1967. godine u filmu „Bokseri idu u raj“. Godine 1984. je za ulogu zloglasnog upravnika nacističkog logora Svetozara Vujkovića u seriji „Banjica“ proglašen za TV ličnost godine. Najveću popularnost stekao je tumačenjem likova u kultnim TV serijama – Stevana Kurčubića u „Boljem životu“ i Boška Despotovića u „Srećnim ljudima“. U pozorištu je odigrao više od 150 uloga, dok se na filmu pojavio preko 50 puta.

Trenutno se u bioskopima prikazuje film „Ime naroda“ Darka Bajića u kojem je Bekjarev ostvario jednu od svojih poslednjih uloga.

Đ. Bajić