SRB ENG

Raspisan konkurs za sedmi festival kratkog filma Kratka forma

28. mart 2021. | Autor: Đorđe Bajić
Kulturni centar Gornji Milanovac raspisao je konkurs za Sedmi festival kratkog filma Kratka forma. Manifestacija je međunarodnog karaktera i u Gornjem Milanovcu biće organizovana od 29. septembra do 3. oktobra 2021. godine.

Promocija kratkog filma, kao i filmskog stvaralaštva dece i omladine, osnovni je cilj Kratke forme. Festival je namenjen svim ljubiteljima filma, a ideja mu je da predstavi glavne pravce i stilove kratkog filma, neguje i promoviše umetničke vrednosti, da inicira kontakte filmskih radnika, autora i publike i predstavi najnovija ostvarenja iz produkcije kratkih filmova.

Festival ima tri takmičarske kategorije, i to:

MINI FILM (film do 15 minuta)
КRATКI FILM (film od 15 do 50 minuta)
FILMSКO STVARALAŠTVO DECE I OMLADINE (film do 15 minuta, uzrast do 19 godina)

Autori, producenti, distributeri ili filmske škole (pravno ili fizičko lice) festivalske prijave i potrebnu dokumentaciju treba da dostave organizatoru Kratke forme najkasnije do 1. aprila 2021. godine.

Na Festivalu će biti prikazani samo filmovi koji su svoju premijeru imali posle 1. januara 2020. godine, odnosno filmovi koji odgovaraju formalnom okviru održavanja Festivala.

Za prijavljivanje filmova ne plaća se kortizacija, a troškove slanja materijala i kopija filmova snosi pošiljalac.

Festival ima dva žirija. Za kategorije: mini i kratki film i drugi za kategorije filmsko stvaralaštvo dece i omladine. Oba žirija su međunarodna.

NAGRADE FESTIVALA

Žiri za kategorije mini i kratkog filma, nakon svih odgledanih filmova prikazanih u takmičarskom programu ovih kategorija dodeljuje sledeće nagrade: GRAN PRI za najbolji film u kategorijama mini i kratkog filma, Nagradu za najbolji film u kategoriji mini filma, Nagradu za najbolji film u kategoriji kratkog filma, Nagradu za najbolji animirani film, Nagradu za najbolji evropski film, Nagradu za najbolji srpski film.

Žiri takođe može dodeliti pohvale i specijalna priznanja u ovoj kategoriji.

Žiri za kategoriju filmsko stvaralaštvo dece i omladine, nakon svih odgledanih filmova prikazanih u takmičarskom programu ove kategorije dodeljuje sledeće nagrade: GRAN PRI za najbolji film u kategoriji filmsko stvaralaštvo dece i omladine, Nagradu za najbolji film dečjeg filsmkog stvaralaštva (uzrast do 15 godina),Nagradu za najbolji omladinskog filmskog stvaralaštva (uzrast od 15 do 19 godina). Žiri takođe može dodeliti pohvale i specijalna priznanja u ovoj kategoriji.

Za prestižnu međunarodnu nagradu Omladinske filmske mreže za najbolji film (Youth Cinema Network Award) Organizator kandiduje sledeće nagrađene filmove: Gran pri festivalskog stvaralaštva dece i omladine, Najbolji film dečjeg filmskog stvaralaštva i Najbolji film omladinskog filmskog stvaralašta. O vremenu i mestu prikazivanja Organizator će blagovremeno obavestiti lice koje je prijavilo film.

Odluke o nagradama u takmičarskim kategorijama donose žiriji na javnom žiriranju.

Javno žiriranje podrazumeva pravo publike da iznese svoje mišljenje, da polemiše sa članovima Žirija ili da svojim analizama utiče na odluke Žirija, ali konačne Odluke o nagradama donosi Žiri.

Odluke Žirija donose se većinom glasova Žirija.

Festivalska pravila, Takmičarske propozicije i Festivalsku prijavu možete preuzeti sa sajta Festivala.

e-pošta je: festival@shortform.org.rs

Organizator fesivala Kratka forma je Kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije i opština Gornji Milanovac.