Nedavno je počelo snimanje igrano-dokumentarnog filma „Drava se ne predaje“ u režiji Nikole Lorencina. Film nastaje u koprodukcji Zastava filma i Krater studija, a njegova realizacija je pomognuta sredstvima Filmskog centra Srbije. Glavne uloge u ovom ostvarenju tumače Lazar Đukić i Marija Bergman.

Sinopsis: Od vojnog broda iz Prvog svetskog rata do simbola herojstva i rodoljublja, „Drava“ je bila svedok najtežeg vremena za čovečanstvo. Rečna flotila na našim prostorima ima dugu tradiciju i mnogo neispričanih priča. Jedna od njih, ispisana zlatnim slovima i najznačajnija, jeste priča o monitoru „Drava“. Vodeći se zapisima i svedocima tog vremena, isplovljavamo sa „Dravom“ i njenom posadom na Dunav, koji 6. aprila 1941. godine postaje deo otadžbine, za koje posada i kapetan Aleksandar Berić daju život.

Autorski osvrt na umetničke ciljeve: Ovim filmom želimo da ispričamo kako se branila zemlja sa reke u Aprilskom ratu i kako se veliki Dunav koristio kao bojno polje, igrao značajnu ulogu u odbrani naše zemlje i na kraju postao grobnica heroja. Želimo da vas upoznamo sa velikim ljudima koji su boravili na malom brodu i ispričamo rečnu verziju priče „David protiv Golijata“, gde se jedan brod suprostavio moćnoj, pretećoj i do tada neviđenoj soldateski.

Reditelj filma je Nikola Lorencin, dok je scenario napisao Dragan Spasojević. Direktor fotografije je Aleksandar Kalezić, a za vizuelne efekte je zadužen Bogdan Amidžić. U autorskoj ekipi se nalaze i kostimografkinja Gordana Angelovski, scenografkinja Jovana Radojević… Direktor filma i izvršni producent je Aleksandar Papajić, dok su producenti filma potpukovnik Goran Ikonić i Milovan Mladenović. Snimanje igrano-dokumentarnog filma „Drava se ne predaje“ je počelo 25. marta, a završetak snimanja se planira za 15. april 2021. godine.

Đorđe BajićF

Foto Miroslav Milić