Prevenac rediteljke Ane Lazarević na planu dugometražnog igranog filma, „Igra“ (The Game), uvršten je u program Discovery (Otkrića) novog, 46. po redu prestižnog i popularnog Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF – Toronto International Film Festival).

Kratak sinopsis otkriva ovo: Kada Strahinja, krijumčar sa lošim roditeljskim veštinama i zavisnošću od kockanja, biva zaglavljen sa dva dečaka-migranta u balkanskoj zabiti, oni će biti prinuđeni da se drže bočnih puteva kako bi pronašli ilegalan prelaz u Zapadnu Evropu. Izražena strast dečaka prema životu povešće Strahinuju na put osvešćenja po pitanju zidova koje je izgradio oko sebe.

Ana Lazrević.

O ovom svom ostvarenju Ana Lazarević je izjavila i ovo: „U svojoj suštini, ovo je film o putovanju i pronalaženju puta. Pronalaženja puta u fizičkom smislu, ali i pronalaženju puta ka sopstvenom mestu u svetu, pošto se Strahinja bori sa onim što se od njega kao oca i Jusefa kao tinejdžera. Osim toga, ljudska želja za istraživanjem i migracijom je deo našeg DNK-a već milionima godinama. Imamo instinkt da mirgiraramo kada situacija to naloži, kao, na primer, kada okruženje naših predaka postane negostoljubivo. Migracije i istraživanje su ključni deo naše DNK, što nas i čini ljudima. Igra cilja da gledaoce što direktnije uputi u život krijumčara i tih tinejdžera. Želim da publika upozna te likove na način na koji sam ja upoznala ljude koji su me za njih i nadahnuli. Jer, sve dok probleme drugih ljudi sagledavamo kao „tuđe“ nevolje, dopuštamo sebi da budemo aptatični.“

Ana Lazarević, diplomka Univerziteta Kolumbija, režira po vlastitom scenariju. Direktor fotografije je Hoakin Neira iz Argentine. Lazarević i montira film, zajedno sa Anom Godoj, takođe iz Argentine. Film producira Pavle Stevanović kroz producentsku kuću NiKrivaNiDuzna.

Profesionalni deo glumačkog ansambla predvode Branislav Bane Trifunović, Sloboda Mićalović, Boris Isaković i Radoslav Rade Milenković, dok mladi glumci iz izbegličkih kampova u Srbiji u ovom ostvarenju glume verzije sebe samih.

Ovaj je projekat bio u zvaničnoj selekciji IFP Akademskog programa za mlade umetnike Filmskog društva Centra Linkoln (IFP/Film Society of Lincoln Center Emerging Visions & Artist’s Academy Program), koprodukcionog marketa Agora Solunskog filmskog festvala, kao i programa Cine Qua Non Screenwriting Lab, New York Stage and Film Lab i EAVE, a na jednom od konkursa Filmskog centra Srbije izborio je podršku za razvoj. Učestvovao je i u programu Agora – Radovi u toku Filmskog festivala u Solunu.

Film je sniman od druge polovine avgusta do kraja septembra 2019. godine na više lokacija u našoj zemlji. Sniman je na srpskom i na engleskom, uz malo i arapskog jezika.

Zoran Janković

Foto: Anđela Petrovski