SRB ENG

Svetska premijera: Biografski film „Toma“ zatvara 27. Sarajevski filmski festival

20. avgust 2021. | Autor: Đorđe Bajić
Film „Toma“, u režiji  Dragana Bjelogrlića i korežiji Zorana Lisinca, imaće svetsku premijeru na 27. Sarajevskom filmskom festivalu. Biografski film o Tomi Zdravkoviću uvršten je u program „Open Air“ i buće prvi put pred publikom prikazan na zatvaranju Sarajevskog filmskog fesitvala, 20. avgusta 2021. godine. Film „Toma“ je podržan od strane Filmskog centra Srbije.

„Toma“ je impresionistički potret kompozitora, pesnika i pevača Tome Zdravkovića i prikazuje same njegove početke i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Tome Zdravkovića (koga glumi Milan Marić), u filmu se pojavljuju i likovi zasnovani na drugim poznatim umetnicima tog vremena, kao što su Silvana Armenulić, Zoran Radmilović, Lepa Lukić, Mika Antić, Tozovac i drugi.

Scenario za „Tomu“ su napisali Nikola Pejaković i Zoran Lisinac; koscenaristi su Dragan Bjelogrlić i Maja Todorović; dok su saradnici na scenariju Hajdana Baletić, Ranko Božić i Dejan Stojiljković. Film su producirali Dragan Bjelogrlić (Cobra Film) i Željko Joksimović (Minacord). Reditelj je Dragan Bjelogrlić, a koreditelj je Zoran Lisinac. Među ključnim saradnicima su: direktor fotografije Goran Volarević, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimograf Boris Čakširan i kompozitor Željko Joksimović. Naslovnu ulogu u filmu tumači Milan Marić, a glumačku podršku mu pružaju Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, Mirjana Karnović i mnogi drugi. „Toma“ traje 140 minuta.

„Toma“ je biografski film o Tomi Zdravkoviću, čoveku koga ne pamtimo samo po njegovim pesmama i načinu na koji ih je pevao, već i kao jednog velikog boema – po ponašanju i u duši. Film prati dve linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje lečenje Tome i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od detinjstva u Pečenejvicma, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života. Ovo je priča o duši.

Dragan Bjelogrlić je jedan od najpriznatijih i najuspešnijih filmskih stvaralaca u čitavom regionu. Postao je veoma popularan nakon uloge Slobodana Popadića u TV seriji „Bolji život“(1987-1990). Nakon toga igrao je ulogu u TV seriji „Zaboravljeni“ (1990) i filmovima: „Crni bombarder“ (1992), „Pun mesec nad Beogradom“ (1993)… Bjelogrlić je početkom 1994. godine osnovao je producentsku kuću Cobra Film koja stoji iza nekih od najpoznatijih srpskih igranih filmova, TV serija, i pozorišnih predstava,a  prvi film koji je producirao bio je „Lepa sela, lepo gore“ (1996). Bjelogrlić je postigao veliki uspeh režijom filmova „Montevideo, Bog te video“ (2010)  i „Montevideo, vidimo se!“ (2014), kao i serija „Montevideo, Bog te video“ (2012-2014) i „Senke nad Balkanom“ (2017-2019). Trenutno priprema film „Čuvari formule“.

Dan nakon svetske premijere u Sarajevu, film „Toma“ će 21. avgusta 2021. godine biti prikazan na velikoj Letnjoj pozornici i otvoriti Filmske susrete u Nišu.

Đorđe Bajić