SRB ENG

14. LIFFE – Saopštenje sa konferencije za medije

13. septembar 2021. | Autor: Đorđe Bajić
Od 16. do 21. septembra u Leskovcu će biti održan 14. LIFFE, Internacionalni festival filmske režije, koji će publici predstaviti najznačajnije igrane filmove nastale između dva izdanja Festivala, kao i raznovrstan prateći program. Na konferenciji za novinare, održanoj danas u Beogradu, objavljeno je da će 14. LIFFE otvoriti novi film Srđana Dragojevića „Nebesa“, koji je uspešnu svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Roterdamu. Takmičarski program biće nastavljen iste večeri projekcijom srpskog filma „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, a do kraja Festivala očekuje nas i srpska premijera hrvatskog filma „Murina“ Antonete Almat Kusijanović, koja je nagrađena u Kanu za najbolji debitanski film, projekcija pulskog pobednika filma „Plavi cvet“ Zrinka Ogreste, srpski kandidat za Oskara – „Oaza“ Ivana Ikića, dok će 14. LIFFE biti zatvoren ostvarenjem „Nečista krv – Greh predaka“ u režiji Milutina Petrovića. U takmičarskom programu su i srpski „Živ čovek” Olega Novkovića, makedonski „Čisto ljudski” Igora Ivanova, bosansko-hercegovači „Tabija” u režiji Igora Drljače, hrvatska „Tereza 37” Danila Šerbedžije, i dva slovenačka filma – „Zastoj” Vinka Moderndorfera i „Sanremo” Miroslava Mandića.

„Velika je čast i odgovornost biti selektor filmskog festivala isključivo posvećenog filmskoj režiji. Koncept LIFFE-a predstavlja retku priliku da vidite sve najznačajnije filmove regiona u takmičarskom i pratećim programima. Uprkos pandemiji kovida-19, ovogodišnji festival sabira 12 igranih filmova u takmičarskom programu, koji su dosad imali značajan uspeh na svetskim festivalima, osvojivši pritom neke od najznačajnijih nagrada i priznanja. Razrnovrsnost tema i estetika upravo govori o snažnom autorskom pečatu filmova koji svojom hrabrošću, duhovitošću, ali i suptinolnošću govore o najakutelnijim društvenim temama, ali i malim ljudskim pričama koje se tiču svakog od nas pojedinačno. Regionalna produkcija uprkos svom problemima i dalje uspeva da iznedri filmove koji uspevaju da pored autentičnosti komuniciraju sa publikom, pa stoga sa zadovoljstvom mogu reći da ovogodišnji LIFFE festival ima snažan i atraktivan program, koji će, nadam se, biti zanimljiv pre svega široj publici“, istakao je ovogodišnji selektor Festivala, reditelj Bojan Vuletić, koji je na ovom mestu nasledio dosadašnjeg dugogodišnjeg selektora Milana D. Špičeka koji je ostavio nemerljiv trag u izgradnji LIFFE-a.

Ovaj, jedini festival filmske režije u regionu, od svog osnivanja 2008, svakog septembra u grad na jugu Srbije dovodi najbolje i najuticajnije filmske stvaraoce iz regiona, koji predstavljaju svoja ostvarenja, druže se sa publikom, ali i sa svojim kolegama na Skupštini reditelja, koja je deo Festivala, razgovaraju o aktulenim izazovima autorstva u sedmoj umetnosti u ovom delu sveta, jer Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu osnovan je sa idejom umrežavanja regiona.


„Smisao LIFFE-a nije glamur, smisao LIFEE-a je povezivanje kinematografija regiona i Evrope. Ova godina je posvećena pitanjima autorske egzistencije, profesionalizacije rada, pitanju novih tehnologija i njenog uticaja na liberalizaciju proizvodnje filmova, za zaštitu autoriteta i autorstva reditelja, za autonomiju filma i slobode izbora tema i autorova odgovornost bez kalkulacija prema istini i istoriji“, ističe umetnički direktor LIFFE-a, reditelj Darko Bajić.

Tradicionalno, na otvaranju LIFFE-a biće uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Ovogodišnji laureta je reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković koji se pridružio prestižnoj listi ranjih dobitnika na kojoj su: Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Goran Paskaljević. Kao i dosadašnja izdanja Festivala i 14. LIFFE će predstaviti nove, mlade nade sedme umetnosti u okviru selekcije studentskih filmove, kao i posebno uzbudljivu takmičarsku selekciju „Divlji film“ koju čine „filmovi koji svojim inovativnim idejama prkose vremenu, formalizmu klasičnog filma, ali i unifornosti novog filmu tako bliskom birokratskom načinu mišljenja“, naglašava Darko Bajić. U okviru „Divljeg filma“ na programu će biti ostvarenja: „Undine”, „Prolećna pesma”, „Jalda, noć za oproštaj”, „Zora”, „Prozori iz života džukca”. O najboljima na 14.LIFFU odlučivaće žiri u sastavu: Goran Marković – predsenik žirija, Klemen Dvornik reditelj iz Slovenije i član Evropske asocijacije reditelja i glumac Marko Janketić. Pored prikazivanja filmova u bioskopu, ceo online program 14. LIFFE-a može da se prati na platformi mojoff po ceni jedne festivalske bioskopske ulaznice u iznosu od 200 dinara.

Đ. B.