Iz Švedske je večeras stigla vest da je srpski film „Leto kada sam naučila da letim” u režiji Radivoja Andrića, a zasnovan na istoimenom romanu Jasminke Petrović, osvojio Nagradu ECFA, Nagradu Evropske asocijacije filma za decu koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu. Čestitamo čitavoj ekipi ovog hit-ostvarenja, nastalog uz podršku i FCS-a, a koje je upravo ovih dana dostiglo cifru od 150 hiljada gledalaca u ovdašnjim bioskopima. Međunarodni filmski festival BUFF  osnovan je 1984. godine i predstavlja jedan od najznačajnijih Evropskih festivala koji su posvećeni filmovima za decu i omladinu iz svih delova sveta. Na ovogodišnjem festivalu bilo prikazano 118 filmova iz 51 države.

„Leto kada sam naučila da letim”, adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, trenutno se prikazuje u bioskopima širom Srbije. Ova duhovita, vesela priča, obojena emocijama, u režiji Radivoja Raše Andrića, u bioskope je privukla veliki broj ljubitelja sedme umetnosti. Film je do sada pogledalo više od 150.000 gledalaca u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Radnja filma prati morske avanture dvanaestogodišnje Sofije na jednom od najsunčanijih mesta na Jadranu.

Klara Hrvanović i Radivoje Andrić na beogradskoj premijeri filma, foto: Đorđe Bajič

Film „Leto kada sam naučila da letim’’ realizovan je u koprodukciji Sense Production (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku Filmskog centra Srbije i panevropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž. Scenario je napisala Ljubica Luković, producenti su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović, direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer filma Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja Tajana Čanić Stanković.Sjajnu glumačku ekipu čine talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su joj pružile iskusne kolege Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić. Film je režirao Radivoje Andrić.

Čestitamo celoj ekipi filma na ovom predivnom priznanju!

Đ. Bajić