SRB ENG

9. Prokupački filmski festival – ProFiFest – Dodela nagrada

12. septembar 2020. | Autor: Zoran Janković




U godini koja je teška za sve, pa tako i za kulturu, zbog pandemije korona virusa Film klub Prokuplje organizovao je 9. Prokupački filmski festival – ProFiFest.

U prinudno izmenjenim okolnostima  svečano je završen ovaj međunarodni događaj projekcijom filmova i dodelom nagrada ispred Doma kulture u Prokuplju. Odluku o nagrađenima koje je publika mogla sinoć da pogleda, doneli su Vesna Čipčić (glumica), Ana Maria Rossi (reditelj) i Nikolina Vučetić Zečević (producent):

Najbolji igrani film: Baloon dating – autora Cyrille Drevon iz Švajcarske

Najbolji animirani film: Talent scout – autora Josse Herera iz Španije

Najbolji dokumentarni film: Gando – autor Teymour Ghaderi iz Irana

Najbolji eksperimentalni film: Super market – autor Gianluca Abbate iz Italije

Najbolji domaći film: The Wait Emilije Gašić

 

Žiri je dodlio i tri specijalna priznanja sledećim filmovima:

Eksperimentalnom filmuArchi papir, Rafal Barnasa iz Poljske

Igranom filmuThe Monk, Dan Grina iz Rusije i

Domaćem filmuŠum, Anđelka Beroša

Žiri je dodelio i glavnu nagradu, Granpri ProFiFesta Prokupačko magarence za najbolji film festivala Teymouru Ghaderiju iz Irana za film Gando.

Bili smo prinuđeni da dobar deo Festivala organizujemo online, kao što su filmske radionice sa decom i mladima, tribine sa istaknutim filmskim radnicima, pa i samo žiriranje najboljih filmova. Ipak, deo programa smo održali i na otvorenom. Želeli smo da se bar malo oseti prava Festivalska atmosfera i da se publika kulturno osveži uz filmove i bar za trenutak zaboravi na ovogodišnje probleme, ali uz poštovanje smvih mera koje je propisao krizni štab – istakao je Žikica Jovanović, direktor ProFiFesta.

Film klub Prokuplje je organizovao ovu manifestaciju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, grada Prokuplja i drugih manjih sponzora.