SRB ENG

„Ajvar“ Ane Marije Rossi i „Patrole“ Stefana Komandareva na Motovunskom filmskom festivalu

29. jun 2020. | Autor: Zoran Janković
Poznati su prvi filmovi koji će biti prikazani na ovogodišnjem, kako navode organizatori, koncentrisanom trodnevnom izdanju, Filmskog festivala u Motovunu, u Hrvatskoj; među zasad obeelodajenima su i jedan srpski film i jedna srpska manjinska koprodukcija. U pitanju su filmovi Ane Marije Rossi i Stefana Komandareva.

Ajvar, prvi celovečernji igrani film Ane Marije Rossi, donosi  priču o dvoje sredovečnih ljudi koje zajedno još jedino drže navika, rutina i uspomene. Uz to, oni ne pripadaju nigde u potpunosti: već duže vreme žive u Stockholmu, domovinu koju su napustili posećuju kao gosti, a u svom novom domu su i dalje stranci. Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) u Švedskoj dobro zarađuju, imaju lep stan, psa za kog su vezani. Ali nemaju decu. Jasan nedostatak zadovoljstva ogleda se i u izbledeloj strasti i međusobnoj netrpeljivosti supružnika koja je nastajala u godinama bez promena. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala. U Srbiju dolaze za praznike, ali ovog Uskrsa očekuje ih neki drugi život, na koji nisu navikli… Ovo je film o umiranju ljubavi. Verovatno jednom od najužasnijih iskustava u životu čoveka.

Ajvar

Film je režirala Ana Maria Rossi, koja je, uz Maju Todorović, i autorka scenarija. Direktorka fotografije je Maja Radošević, scenografkinja je Mina Lazarević, kostimografkinja je Ksenija Terzović, a montažer je Mateja Rackov. Glumačku ekipu, pored  Nataše Ninković i Sergeja Trifunovića, čine:  Vesna ČipčićMiodrag KrstovićPavle PekićGordan KičićIgor BorojevićAleksandra Janković,  Ivana ŠćepanovićPaulina ManovBranka PetrićMirko VlahovićSrđan Miletić

Film je srpsko-crnogorska koproduckija, producent filma je Nikolina Vučetić Zečević iz filmske kuće Biberche iz Beograda, koproducent je Ivan Đurović iz filmske kuće Artikulacija iz Podgorice. Nastanak filma su podržali: Filmski centar SrbijeMinistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ministarstvo kulture republike Crne Gore.

Rađen prema istinitoj priči, scenario filma Patrole u svojoj osnovi razmatra savremeno bugarsko društvo, sa svim trenutnim problemima i apsurdima. Dva policajca pored pruge u Sofiji pronalaze telo poznatog narkomana Lazara. Tako počinje noć 9. novembra 2019. – trideset godina nakon pada Berlinskog zida i svrgavanja vladajućeg režima u Bugarskoj. Tri policijska tima patroliraju ulicama Sofije i rade svoj posao na način koji smatraju ispravnim, istovremeno se suočavajući s izazovima koje pred njih postavlja savremeno bugarsko društvo.

Autori scenarija su Simeon Ventsislavov i Stefan Komandarev. Direktor fotografije je Vesselin Hristov, dok su ključne uloge u filmu Patrole odigrali: Irini Jambonas, Stefan Denolyubov, Assen Blatechki, Ivan Barnev, Vasil Vasilev-Zueka, Stoyan Doichev, Pavel Popandov, Gerasim Georgiev-Gero, Nikolay Urumov , Ovanes Torossian. Ovo ostvarenje je nastalo u produkciji kuća Argo Film (Bugarska) i SEE Film PRO (Srbija), uz podršku Bugarskog nacionalnog filmskog centra, Filmskog centra Srbije i Eurimages-a.

Osim toga, u ovom trenutku je poznato da će u Motovunu biti prikazan i i novi film Danila Šerbedžija, Tereza 33, a u njemu jednu od značajnjih uloga tumači srpski glumac, Dragan MićanovićMotovun Film Festival će se ovog leta odvijati od 30. jula do 1. avgusta.

Zoran Janković