SRB ENG

„Ajvar“ i „Šerbet“ u takmičarskim programima Filmskog festivala Balkan Panorama u Turskoj

15. oktobar 2020. | Autor: Zoran Janković
U takmičarskim programima ovogodišnjeg, šestog po redu Filmskog festivala Balkan Panorama u turskom gradu Izmiru (od 15. do 21. oktobra ove godine) biće prikazana i dva recentna srpska ostvarenja – dugometražni igrani film „Ajvar“ rediteljke Ane Marije Rossi i kratki igrani film „Šerbet“ Nikole Stojanovića.

Ajvarprvi celovečernji igrani film Ane Marije Rossi, donosi  priču o dvoje sredovečnih ljudi koje zajedno još jedino drže navika, rutina i uspomene. Uz to, oni ne pripadaju nigde u potpunosti: već duže vreme žive u Stockholmu, domovinu koju su napustili posećuju kao gosti, a u svom novom domu su i dalje stranci. Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) u Švedskoj dobro zarađuju, imaju lep stan, psa za kog su vezani. Ali nemaju decu. Jasan nedostatak zadovoljstva ogleda se i u izbledeloj strasti i međusobnoj netrpeljivosti supružnika koja je nastajala u godinama bez promena. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala. U Srbiju dolaze za praznike, ali ovog Uskrsa očekuje ih neki drugi život, na koji nisu navikli… Ovo je film o umiranju ljubavi. Verovatno jednom od najužasnijih iskustava u životu čoveka.

Film je režirala Ana Maria Rossi, koja je, uz Maju Todorović, i autorka scenarija. Direktorka fotografije je Maja Radošević, scenografkinja je Mina Lazarević, kostimografkinja je Ksenija Terzović, a montažer je Mateja Rackov. Glumačku ekipu, pored  Nataše Ninković i Sergeja Trifunovića, čine:  Vesna ČipčićMiodrag KrstovićPavle PekićGordan KičićIgor BorojevićAleksandra Janković,  Ivana ŠćepanovićPaulina ManovBranka PetrićMirko VlahovićSrđan Miletić…

Ajvar

Film je srpsko-crnogorska koprodukcija, producent filma je Nikolina Vučetić Zečević iz filmske kuće Biberche iz Beograda, koproducent je Ivan Đurović iz filmske kuće Artikulacija iz Podgorice. Nastanak filma su podržali: Filmski centar SrbijeMinistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ministarstvo kulture republike Crne Gore.

Prizor iz filma Ajvar.

Šerbet je, kao ispitni film na trećoj godini Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, režirao Nikola Stojanović, a po scenariju Nađe Petrović. Direktor fotografije je Mladen Teofilović, a film je montirao Nikola Stojanović. U filmu glume: Jelena Tjapkin, Branko Perišić, Stela Ćetković, Branislav Platiša, Tamara Milošević, Miljana Kravić

Prizor iz filma Šerbet.

Sinopsis filma Šerbet u jednoj rečenici glasi: Dvoje destruktivnih mladih testiraju granice sopstvene ljubavi.

Film traje 20 minuta. Na prošlogodišnjem Pančevo Film Festival-u Mladi žiri nagradio je Jelenu Tjapkin za ulogu u ovom ostvarenju, dok je takođe lane Šerbet poneo i značajnu nagradu Srce Sarajeva za najbolji studentski film Sarajevo Film Festival-a.

Prizor iz filma Šerbet.

U istom programu u kom i Ajvar biće prikazan i crnogorsko-hrvatski film Grudi rediteljke Marije Perović, po scenariju srpske scenaristkinje Vladislave Vojnović i sa više srpskih glumica i glumaca u značajnim ulogama (Nada Šargin, Vojin Ćetković, Predrag Bjelac, Mira Banjac, Aleksandar Đurica).

Zoran Janković