SRB ENG

Alan Braun gost rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra DKSG

13. сеп 2018 | Autor: Zoran Janković
U rezidencijalni boravak, na kom će kreirati film u produkciji AFC-a, stiže kanadski autor Alan Braun (Allan Brown), jedan od savremenih majstora eksperimentalnog filmskog i video izraza. U petak, 14. septembra, s početkom u 20 časova u Maloj sali Doma kulture Studentski grad (na Novom Beogradu) biće organizovano filmsko veče „Slučajne materijalnosti: Recentni radovi Alana Brauna“.

Braun je autor čije smo filmove imali priliku da pogledamo na festivalu Alternative Film/Video u proteklih deset godina, i oni su više puta bili uvršteni na Listu značajnih ostvarenja festivala. Glavna preokupacija Brauna je pronađeni materijal, found footage: konstantno u potrazi za skrivenim draguljima filmskih i audio arhiva, koji su danas dobrim delom postali dostupni putem interneta, Braun pažljivo sklapa svoje vizuelne slagalice, dok se oslanja na tradiciju kanadskog/severnoameričkog eksperimenta, a istovremeno uspeva i u nameri da gledaoca održi u stanju posmatranja trenutnog duha vremena.


Program filmova:
Whiskey Trench (2018, 4min)
Bottom of 6th Expos vs Mets July 3, 1973 (2018, 13min)
MIST (2015, 4min)
Donkey Harvest (2006, 11min)

Posle filmova uslediće razgovor sa umetnikom o postupcima u stvaranju filmova, tematskim preokupacijama i formalnim interesovanjima, kao i o radu koji će Alan Braun nastaviti tokom rezidencijalnog boravka u AFC-u.

Zoran Janković