SRB ENG

Banjaluka kao nova filmska destinacija

28. jun 2020. | Autor: Zoran Janković
Banjalučka „fabrika filma“, nakon nekoliko meseci pauze, ponovo radi „punom parom“. Uz poštovanje svih zdravstvenih mera, radnici jedne od najbrže rastućih industrija vratili su se na filmske setove. Iako je ovaj sektor mnogo razvijeniji u zemljama regije, brojni projekti realizovani tokom prethodnih godina pozicionirali su Banjaluku kao novu filmsku destinaciju.

 Značajan doprinos takvom statusu dala je tamošnja „Bosonoga produkcija“, čija su ostvarenja kroz proteklih deset godina pridobila veliku pažnju regionalne i svetske publike. Produkcijska kuća, inače poznata po seriji i filmu Meso, kao i seriji Kosti koja će premijeru doživeti na jesen, filmsku i TV produkciju podigla je na novi nivo gradnjom savremenog filmskog studija.

„Od prvih nacrta do funkcionalnog prostora, smeštenog u Velikom Blaškom, nadomak Banjaluke, trebalo je nešto više od dva meseca“, kaže Brankica Janković, direktorka „Bosonoga produkcije“. Upravo u ovom studiju se, u produkciji Telekoma Srbija, trenutno snima prva sezona telenovele „Hotel Balkan“.

Gradnja filmskog studija za nas je bila veliki i važan korak, ali ključan kako bismo našu produkcijsku kuću i ovu industriju u Banjaluci i Republici Srpskoj pozicionirali rame uz rame sa onima u regionu. Bio je to i logičan razvoj produkcije koja je kroz 11 godina postojanja nerijetko osvajala značajna priznanja i postavljala nove standarde“, ističe Jankovićeva.

Gotovo 100 domaćih filmskih profesionalaca angažovano je na projektu Hotel Balkan, telenoveli koja će nam prikazati dve Banjaluke – onu iz tridesetih godina prošlog veka i ovu danas. Prema rečima Jankovićeve, ova serija je, osim pričom, zanimljiva i zbog ponovne „gradnje“ nekadašnjeg hotela Balkan.

Studijski prostor daje upravo tu širinu i mogućnost da napravite replike prostora, u ovom slučaju starog banjalučkog hotela. Međutim, nama je ovaj projekat izuzetno važan jer po prvi put radimo u studijskim uslovima, te istovremeno učimo i razvijamo se“, navela je ona.

Iz „Bosonoga produkcije“ poručuju kako ovde neće stati, jer je u planu snimanje druge sezone Hotela Balkan. Jesen bi, kako kažu, osim emitovanja dva ostvarenja trebalo da donese i neke nove serijske projekte, kao i proširenje studijskih kapaciteta gradnjom novog studija, te stvaranjem pravog „filmskog grada“. Ova produkcijska kuća zasigurno potvrđuje činjenicu da je filmski sektor drugi po veličini kreativni poslodavac, odmah iz ICT-ja, i u kojem se trenutno, samo u Srbiji, radi na više od 20 projekata.