SRB ENG

Brojni srpski filmovi, srpske manjinske koprodukcije, autori i filmski znalci na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu

12. јула 2019 | Autor: Zoran Janković
Sutra, u subotu, 13. jula, otpočeće novo izdanje Pulskog filmskog festivala (Pula Film Festival), naravno, u Puli. Festival će se završiti 21. jula. U pitanju je 66. izdanje ovog dugovečnog i poznatog festivala.

U glavnom takmičarskom programu su i  manjinske srpske koprodukcije: Dnevnik Diane Budisavljević Dane BudisavljevićSam samcat Bobe JelčićaKoja je ovo država Vinka Brešana Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine.

A u programu hrvatskih manjinskih koprodukcija su i srpski filmovi: Teret Ognjena GlavonićaReži Koste Đorđevića i Šavovi Miroslava Terzića, kao i srpska manjinska koprodukcija, film Izbrisana Mihe Mazzinija.

Osim toga, u Međunarodnom programu, u odeljku Europolis biće prikazan film The Bra Velta Hajmera, ostvarenje u kome glavnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović, a u segmentu Popularni film i Bela vrana Rejfa Fajnsa, a to je film koji je delimično sniman i u Srbiji i uz učešće naše zemlje.

Prizor iz filma Bela vrana.

U Studentskom programu zgodiće se i hrvatske premijere dva mlada srpska kratkometražna ostvarenja; u pitanju su Dinosaurus Siniše Cvetića i Šafarikova 19  Lane Pavkov. Na ovogodišnjem izdanju Pulske filmske akademije učestvovaće i projekat srpskog sitkoma Mrnjavčevići Anđele Lazić i Lane Radošević.

Prizor iz filma Šafarikova 19.

Najavljeno je da će industrijski deo Pulskog filmskog festivala ovog jula, između ostalih pohoditi i Miroljub Vučković (FCS), umetnički direktor Palićkog filmskog festivala i filmski producent, Nenad Dukić, kao filmski kritičari lista Politika i nedeljnika NIN, Dubravka Lakić i Dragan Jovićević

A tokom trajanja festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli ide izložba Sonja Savić – Devojka iz grada, priređivača Predraga Živkovića i Marije Rackovićotvorena 11. jula, priređena povodom 35. godišnjice Zlatne arene koju je Sonja Savić tada dobila za ulogu u filmu Šećerna vodica reditelja Svetislava Bate Prelića.

Šećerna vodica

Zoran Janković