SRB ENG

„CineLink Days“ Sarajevskog filmskog festivala objavio dva nova partnerstva

16. маја 2018 | Autor: Zoran Janković
„CineLink Industry Days“ Sarajevskog filmskog festivala prepoznao je snažnu potrebu filmskih stvaralaca ovog regiona za dodatnom podrškom industriji kreativnih dokumentarnih filmova u ovom delu Evrope.  S tim u vezi, Sarajevski filmski festival (SFF) objavio je dva nova partnerstva sa uvažavanim dokumentarističkim organizacijama  – Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Ji.Hlava i Dokumentarističkim kampusom (Documentary Campus / Masterschool).

„Dokumentaristički talenti sa Istoka“ (Docu Talents) predstaviće deset projekata novih dugometražnih kreativnih dokumentaraca iz Centralne i Istočne Evrope, koji su u potrazi za dobrim pristupom marketima u okviru CineLink-a, a sa ciljem da pospeše svoj napredak i mogućnosti za plasman.  Odabrani projekte će stići pred publiku u periodu između septembra ove i avgusta naredne godine, a ovom prilikom će ih predstaviti reditelj i producent tokom osmominutne prezentaciji, uključujući i trominutne trejlere. Krajnji rok za prijavu za „Docu Talents“ je 1. jun 2018. godine.

„Dokumentaristički kampus“ (Documentary Campus) je dosad hiljadama dokumentarista pružio veštine i kontakte da naprave svoje filmove i emituju ih širom sveta. „CineLink Industry Days“ će biti domaćin druge sesije ovog programa intenzivne obuke za stvaraoce dokumentarnih filmova.  Cilj ovoga programa je da pruža mentorsku podršku rediteljima i  producentima kako bi oni stvorili uzbudljive dokumentarne filmove za međunarodna tržišta. Tokom petodnevne radionice 15 timova evropskih reditelja i producenata  će dobiti pomoć u razvoju dokumentarnih im projekata tako da oni postanu privlačni i za internacionalnu publiku.

Opširnije ovde: https://www.sff.ba/en/news/10783/cinelink-industry-days-strengthens-creative-documentary-filmmaking-in-the-southeast-europe-by-introducing-two-new-partnerships-with-docu-talents-from-the-east-ji.hlava-idff-and-documentary-campus-masterschool

Zoran Janković