SRB ENG

Cinesseum: „Vetar“ Tamare Drakulić od sada dostupan za legalno gledanje

19. februar 2021. | Autor: Zoran Janković
Na platformi Cinesseum sada možete da legalno pogledate i ostvarenje „Vetar“ u režiji Tamare Drakulić. Reč je o njenom prvencu na planu dugometražnog igranog filma. Film je snimljen po scenariju Ane Rodić, zasnovanom na njenoj priči Zmajevi objavljenoj u zbirci Ubistvo, misterija, ljubav, avantura, reklama (2014), a u produkciji kuće Monkey Production, ispred koje stoji producentkinja Jelena Angelovski.

Prizor iz filma Vetar.

Sinopsis Vetra glasi: Šesnaestogodišnja Mina dolazi na Adu Bojanu sa ocem kajtsurferom. U svojoj adolescentskoj  potrebi za pobunom protiv roditelja, ona ne voli ništa u vezi sa avanturom i sportom. Međutim, tog leta Mina se zaljubljuje u Sašu, koji je takođe kajtsurfer, a koji je dosta stariji od nje, i koji ima devojku. U dosadnim letnjim danima oni razvijaju platonski odnos unutar kog bliskost ne zahteva obavezu i racionalnu potvrdu.

Vetar: Tamara Stajić (u sredini), Tamara Pjević i Darko Kastratović.

Ovaj sedamdesetominutni film, ovenčan Specijalnom nagradom žirija za najbolji srpski film na FEST-u 2017,  snimljen je po scenariju Ane Rodić zasnovanom na njenoj priči Zmajevi objavljenoj u zbirci Ubistvo, misterija, ljubav, avantura, reklama (2014), a u produkciji kuće Monkey Production, ispred koje stoji producentkinja Jelena Angelovski. Vetar je režirala Tamara Drakulić, rediteljka filmova Ljuljaška i Okean.

Ekipu Vetra čine još: direktor fotografije Igor Đorđević, montažerka Jelena Maksimović, kompozitorka Maja Ćurčić, dizajner zvuka Jakov Munižaba i Dragana Dobrić, pomoćnica režije i kostimografkinja. Za dizajn špice bio je zadužen Edin Omanović. Glumačku ekipu predvodi četvorka kojoj je Vetar prvi glumački zadatak ispred kamere. Glavnu ulogu, Minu, tumači Tamara Stajić, dok njenog oca Andraja tumači Erol Bilibani, fotograf i direktor prizrenskog DokuFesta. Uloga Saše je poverena Darku Kastratoviću, jednom od naših najboljih snoubordera i kajtsurfera, dok lik Sašine devojke Sonje tumači Tamara Pjević.