SRB ENG

Danas u Kanu prva projekcija SEE FACTORY omnibusa koji otvara 51. izdanje programa

15. maj 2019. | Autor: Zoran Janković
Danas, u sredu, 15. maja, u 16:45 u prostoru Theatre Croisette, na samom otvaranju 51. izdanja programa „15 dana autora“ (Directors’ Fortnight / Quinzaine) ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala, biće održana premijera omnibusa SEE Factory. U ovom projektu su učestvovali Filmski centar Srbije i mlada srpska rediteljka Maša Šarović, koja je uz Šeron Ejndželhart, režirala jedan od segmenata.  Naredna projekcija je zakazana za nedelju, 19. maj, u 11:30 u prostoru Alexandre III.

Filmove je  producirao Sarajevo Film Festival (Obala Art Centar), a pet autora iz sveta i pet autora iz regiona zajedno je radilo na pet kratkih desetominutnih filmova. Omnibus kratkih filmova nastao u Sarajevu otvoriće ovogodišnji program Quinzaine des réalisateurs (Petnaest dana autora) u Kanu.

Filmovi koji su se u sklopu ove inicijative su;  “The Package”, čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija); “Red Stain”, autori Urška Đukić (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka / Danska), “The Sign” Eleonore Veninove (Makedonjia) i Yone Rozenkiera (Izrael / Švajcarska), “In Your Hands” Maše Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael) i “Spit” čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Rad na ovim filmovima okupiće međunarodnu glumačku ekipu. U filmovima će glumiti Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

Filmovi su nastali u okviru projekta Southeast Europe Factory prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight.

U najnovijem izdanju ovog projekta udružili su snage sa Sarajevo Film Festivalom, Filmskim centrom Srbije, Makedonskom agencijom za film, Filmskim centrom Slovenije i Filmskim centrom Crne Gore u realizaciji projekta Southeast Europe Factory. Deset autora će takođe imati priliku da predstave svoj prvi dugometražni filmski projekt učesnicima Cannes Film Festivala i Marketa: kupcima, agentima, predstavnicima medija i distributerima.

Maša Šarović.

U ovom projektu učestvovala je  i mlada srpska rediteljka Maša Šarović, rediteljka zapaženih i nagrađivanih kratkih igranih filmova Grad i Najtopliji dan leta, koja je u izjavi za portal Filmskog centra Srbije o ovom projektu i svom učešću u njemu rekla i otkrila ovo:

 –Sasvim prirodno, veoma sam uzbuđena i počastvovana pozivom da budem deo jednog ovakvog projekta, koji, to moram da naglasim, nastaje u savršenim uslovima u smislu Svoj film ću posle opsežnih priprema, smnimati na lokacijama u Sarajevu i okolini od 11-13. marta. Film koji će biti prikazan u Kanu činiće pet filmova mladih reditelja u trajanju od 12 minuta. Ovaj film pravim zajedno sa korediteljkom, Šeron Ejndželhart. Na filmu ću sarđivati sa dvojicom saradnika iz Srbije, kao i Najtopliji dan leta i ovaj moj film će snimati direktor fotografije Marko Milovanović, a tu je i dizajner zvuka Luka Barajević, koji će ovde raditi na još jednom filmu. U priči o burnom odnosu majke i kćerke, koja se vraća u rodni grad, i zatiče majku u čudnom duševnom stanju, glumiće Mediha Musilović i Lejla Kordić. Film će se baviti i fenomenom salivanja strave, i mislim sam da ću u ovako dobrim uslovima uspeti da izguram zacrtano. A onda da iskoristim prilike koje će mi odlazak u Kan i prisustvo festivalu pružiti.

Ovogodišnji, 72. po redu Filmski festival u Kanu biće održan od 14. do 25. maja.

Zoran  Janković