SRB ENG

Digitalno restaurirana verzija filma „Nevinost bez zaštite“ Dragoljuba Aleksić na YouTube kanalu Jugoslovenske kinoteke

24. april 2020. | Autor: Zoran Janković
Jugoslovenska kinoteka predstavlja na svom YouTube kanalu odabrana dela srpske kinematografije, a od 22. aprila u ponudi je i digitalno restaurisan prvi zvučni igrani film „Nevinost bez zaštite“ iz 1943. godine.

Reditelj, scenarista i glavni glumac je poznati akrobata i snagator onog doba Dragoljub Aleksić. Partnerka mu je Ana Milosavljević u liku lepe siromašne devojke zaljubljene u akrobatu. Okrutna maćeha želi da je uda za starog i pokvarenog čoveka. U poslednjem trenutku Aleksić oslobađa devojku iz zagrljaja razvratnika i uz pomoć akrobatskih veština beži s njom kroz prozor.

Snimatelj je bio jedan od pionira kinematografije Stevan Mišković, koji se bavio i režijom, montažom, snimanjem zvuka, bio vlasnik filmskih preduzeća, posedovao sopstvenu laboratoriju. Кako je još početkom tridesetih prvi kod nas konstruisao tonsku aparaturu i bio osposobljen za snimanje zvuka, došao je na neverovatnu ideju da zajedno sa Aleksićem u vihoru ratnog haosa stvori prvi srpski srednjemetražni zvučni film.

Upravnik Arhiva kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović ističe da je, bez obzira što sva slava obično ide scenaristi, reditelju i glavnom glumcu Aleksiću, jasno da bez tehničkog umeća Miškovića, koji je snimio ton i sliku i montirao zvuk, ovog filma ne bi bilo. Iako arhaična i beskrajno naivna, njihova tvorevina „Nevinost bez zaštite“ posedovala je nepatvoreni šarm i postala drugo ostvarenje po gledanosti u Srbiji za vreme okupacije.

Foto: Jugoslovenska kinoteka

Opširnijehttp://www.kinoteka.org.rs/nevinost-bez-zastite-na-youtube-kanalu-kinoteke/