SRB ENG

DOK CINEMA DOB: DOK CINEMA DOB: „Wongar” Andrijane Stojković

24. mart 2021. | Autor: Zoran Janković
Nastavlja se DOK CINEMA DOB, nedavno pokrenuti  program Doma omladine Beograda, u okviru kojeg se jednom mesečnotokom proleća i jeseni, održavaju projekcije domaćih autorskih dokumentarnih ostvarenja. U fokusu će biti dokumentarni filmovi u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. U četvrtak, 25. marta, u fokusu će biti film „Wongar“ autorke Andrijane Stojković.

Program će se odvijati u sali Amerikana, a počeće u 19 časova. Gošća će biti Andrijana Stojković, scenaristkinja i rediteljka. Moderatorka je Jovana Nikolić, producentkinja. Ulaz je slobodan.

Sinopsis

Australijski pisac, srpskog porekla, Vongar, živi povučen život u predgrađu Melburna, brinući se o svojih 6 dingoa. Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen, ali u isto vreme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan. Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa, ali se on snažno suprotstavlja. Vongar veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

Reč rediteljke

Australija me je oduvek fascinirala. Opčinjavala su me njena prostranstva. Nadala sam se tome da se preselim i živim u Australiji, daleko od Evrope i stalnih oružanih sukoba koji su potresali moju zemlju. Posebno su me zanimala činjenica da u nijednom od 600 aboridžinskih dijalekata ne postoji reč za rat. Među knjigama o Australiji koje sam čitala naišla sam na zbirku kratkih priča koje je napisao neki B. Wongar. Bila sam iznenađena kad sam otkrila da je on moj zemljak i da mu je ime Sreten Božić. Mnogo toga se može naučiti iz života u kojem se Australija susreće sa Srbijom, iz toga da se muškarac bele kože posvećuje ženi različite kulture i boje kože, da u 21. vek stiže mudrost stara više od 60.000 godina. Vongarov kompleksni multikulturalni susreti ulaze oblasti o kojima je neophodno još mnogo promišljanja.

WONGAR

Dokumentarni film / 60’ / 2018. /Srbija

Reditelj: Andrijana Stojković

Snimatelj: João Ribeiro

Snimatelj zvuka: Ben Travers

Montažeri: Andrijana Stojković i M.Cem Öztüfekçı

Kompozitor originalne muzike: Vladimir Kolarić

Dizajner zvuka: Aleksandar Protić

Izvršna producentkinja: Jelena Stanković

Producent: Miroslav Mogorović

Koproducenti: Jelana Stanković i Andrijana Stojković

Produkcija: ART&POPCORN u koprodukciji sa ALL INCLUSIVE FILMS

Andrijana Stojković je diplomirala na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na Fakultetu dramskih umetnosti radi kao docent. Autor je 7 kratkih igranih i 8 kratkih dokumentarnih filmova; 1 srednjemetražnog i 1 dugometrtažnog dokumentarna filma i 1 dugometražnog igranog filma. Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na međunarodnim filmskim festivalima kao što su IDFA, HotDocs, Rotterdam IFF, FidMarseille IFF, Raindance IFF, Sofia IFF, Havana IFF i dr. Osnivač je producentske kuće ALL INCLUSIVE FILMS. I jedan od osnivača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture FILMKULTURA.