SRB ENG

Dokumentarac „Isti“ na festivalu Doc Edge na Novom Zelandu

14. маја 2018 | Autor: Zoran Janković
Dokumentarni film „Isti“ Dejana Petrovića, prikazan je 12. maja u takmičarskom programu 13. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Doc Edge koji se održava od 9.maja do 4.juna u Velingtonu i u Oklendu, na Novom Zelandu. Do sada je održana jedna od ukupno četiri projekcije ovog filma u okviru Doc Edge-a.

Doc Edge, značajan festival dokumentarnog filma, u takmičarskom programu prikazuje dokumentarce koji su u proteklom periodu učestvovali i nagrađivani na najznačajnijim festivalima dokumentarnog filma širom sveta. O značaju ovog festivala govori i činjenica da se nalazi na listi Academy Award Qualifying festivala, što znači da se pobednički film u kategoriji kratkog dokumentarnog filma direktno plasira u kvalifikacije za nominaciju za nagradu Oskar. Pored filma Isti u kategoriji  kratkometražnog dokumentarnog filma biće prikazano još 12 dokumentaraca iz Kanade, SAD, Velike Britanije, Palestine, Norveške i Australije.

Nakon svetske premijere u Amsterdamu, na  IDFA, film Isti je prikazan u takmičarskim programima ZagrebDox-a, Martovskog festivala i nedavno završenog 20. Međunarodnog festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Ismailia u Egiptu, gde je osvojio Gran Pri za najbolji kratkometražni dokumentarni film. Takođe, ovaj film je  na 65. Martovskom festivalu u  Beogradu osvojio je Gran Pri za najbolji kratki dokumentarac, kao i Specijalnu nagradu produkcijske kuće Living Pictures.

U produkciji Filmarta i Cinnamon Films-a, uz finansijsku podršku Filmski centar Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, film Isti je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Z. J.