SRB ENG

Dokumentarni film „Čekajući Handkea“ autora Gorana Radovanovića uskoro na repertoaru DKSG

10. maj 2022. | Autor: Zoran Janković
Od 12. do 14. maja u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ (DKSG) na Novom Beogradu imaćete novu priliku da pogledate zapaženi dugometražni dokumentarni film „Čekajući Handkea“ autora Gorana Radovanovića, ostvarenje nastalo uz podršku i Filmskog centra Srbije (FCS). Projekcije će svakog dana počinjati u 20 časova, a cena ulaznice iznosi 300 dinara.

Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine, vinar Srđan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Celokupni autor dokumentarca o nobelovcu Handkeu je Goran Radovanović iza koga, između ostalih, stoje i filmovi „Enklava“ (2015), „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ (2017), o zabrani prikazivanja filmova crnotalasnog reditelja Dušana Makavejeva.

Detaljnije o filmu ovde: https://www.fcs.rs/dokumentarni-film-cekajuci-handkea-gorana-radovanovica-u-redovnoj-bioskopskoj-distribuciji-u-srbiji/

Zoran Janković