SRB ENG

„Dovlatov“ od sutra i u bioskopima Brazila

13. јуна 2018 | Autor: Zoran Janković
 

Obaveštavamo vas da će već višestruko nagrađivano rusko-poljsko-srpsko ostvarenje „Dovlatov“ reditelja Alekseja Germana, mlađeg koliko od sutra, 14. juna, početi da se prikazuje i u Brazilu. Tamošnji distributer „Dovlatova“ je kuća Imovision, a nastanak ovog filma podržao i pomagao je i Filmski centar Srbije.

Kada je o distribuciji mimo matične Rusije reč, Dovlatov je već otkupljen za prikazivanje i distribuciju na nekoliko krupnijih tržišta širom Evrope. Pariška distributerska kuća „Alpha Violet“ prodala je ovaj film striming servisu Netflix za teritorije engleskog govornog područja i još neke druge oblasti. Tokom Berlinskog festivala ova cenjena  distributerska kuća skolpila je dogovore za distribuciju ovog filma u Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj, Tajvanu i Kini. Pre toga, Dovlatov je prodat za distribuciju i u zemljama Baltika, te u Kini i Grčkoj.

Naslovnu ulogu, lik ruskog pisca i disidenta, Sergeja Dovlatova, odigrao je mladi srpski glumac, Milan Marić. Dovlatov Alekseja Germana, mlađeg nastao je kao  rusko-poljsko-srpska koprodukcija. Film je koproducirala beogradska kuća Art & Popcorn, a srpski koproducent je Miroslav Mogorović. Film je, između ostalih, podržao i Filmski centar Srbije.

Zoran Janković