SRB ENG

Festival duhovnog dokumentarnog filma u Zaječaru 2019

8. сеп 2019 | Autor: Zoran Janković
Sinoć je u Zaječaru završen treći  po redu Festival duhovnog dokumentarnog filma koji se održava u sklopu fetstivala hrišćanske kulture. Festival duhovnog dokumentarnog filma, koji je od ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, prikazao je filmove iz mnogih zemalja i to: Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Izraela, Brazila, Italije, Srbije i SAD. Festival je trajao trajao od 5.  do 7. septembra. Na festivalu dokumentarnog duhovnog filma su dodeljene tri zvanične nagrade i jedna nagrada publike.

Žiri Festivala duhovnog dokumentarnog filma u Zaječaru u sastavu: Dejan Dabić, predsednik, Marija Veselinova, Aleksandar Avramović, Vujadin Milošević, Dejan Vučenović i Dragan Nikolić, odgledao je 15 filmova u takmičarskom programu i doneo sledeće odluke:

NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM

dodeljuje se filmu Kijevsko-pečerska lavra

– za izuzetan autorski, ali i dokumentaristički pristup istoriji monaštva Kijevsko-pečerske lavre na tragu svetogorske tradicije. Važnost teme i kompleksnost ovog filmskog dela, izdvajaju ga od svega što smo videli u takmičarakom programu ovogodišnjeg festivala.

NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU

dodeljuje se Aleksandru Reljiću za film Unuk. Priča o mogućnosti praštanja i pomirenja…Preživela logorašice Aušvica oprašta svojim dželatima, a unuk nekadašnjeg komandanta zloglasnog logora odriče se svoje porodice kad saznaje pravu istinu o životu svoga dede; ona simbolično postaje njegova baka, a on njen unuk.

NAGRADA ZA NAJBOLJU KAMERU dodeljuje se ex aequo/ ravnopravno:

Konstanci Sandoval za film Dolina vladara

– za vizuelno upečatljivu sliku svakodnevice koja u sebi sadrži snagu metafore

i

Feranu Paredes Rubiju za film Alganeš

– za autentičnu i istovremeno, egzotičnu vizuelizaciju trenutka u životu eritrejskih izbeglica na granici sa Etiopijom.

SPECIJALNO PRIZNANJE

dodeljuje se filmu Put ratnika Hristovog

– za očuvanje duha festivala kroz lik glavnog junaka, legendarnog oca Georgija koji hrabro podnosi sva iskušenja u socijalističkom i postsocijalističkom periodu u Bugarskoj.

Sve odluke o nagradama donete su jednoglasno.

Direktor festivala dokumentarnog duhovnog filma MIljan Gogić je izjavio da je hriscanski festival i Eparhija timočka kao glavni organizator festivala uz pomoć grada Zaječara, raširila ruke za nove programe i dešavanja kojima smo prisustvovali ovih dana u Zaječaru i koja su oplemenila program i ugostila velike umetnike iz sveta filma I muzike.