SRB ENG

Film „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića nagrađen i u Španiji

10. februar 2020. | Autor: Zoran Janković
Pristiglo je još jedno festivalsko odličje za dugometražni dokumentarni film „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića; ovoga puita u pitanju je nagrada za najbolje dokumentarno ostvarenje na 4. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma Ibiza CINEFEST u Španiji.  Ovaj zapaženi film, koji je krajem prošlog meseca imao i svoju afričku premijeru, nastao je zahvaljujući podršci i Filmskog centra Srbije (FCS).

4 godine u 10 minuta je, nakon svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu Visions du Reel u Nionu (Švajcarska), prikazan i na velikom broju drugih festivala širom sveta. Dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

U pitanju  je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja u večnu slavu. Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, zastrašujući momenti i san o avanturi koji se umesto pokličem pobednika završio krikom poraženog.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević. Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je JakovMunižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u okviru kuće Horopter Film Production, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Detaljnije ovde: http://www.fcs.rs/africka-festivalska-premijera-filma-4-godine-u-10-minuta-mladena-kovacevica/