SRB ENG

Film „A sad se spušta veče“ Maje Novaković i na festivalu u Drami

10. septembar 2019. | Autor: Zoran Janković
Nakon svetske premijere u takmičarskom programu srednjemetražnih i kratkometražnih filmova festivala Visions du Reel u Nionu, sevnoameričke na festivalu Hot Docs i regionalne – u takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja Sarajevskog filmskog festivala, dokumentarni film Maje Novaković „A sad se spušta veče“ („Then Comes the Evening“) uskoro će biti prikazan  i na 42. Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Drami, u Grčkoj.

Dokumentarac prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako unjihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

Scenaristkinja i rediteljka ovog filma je Maja Novaković, koja je, uz Milana Milosavljevića, i producentkinja ovog ostvarenja. Protagonistkinje filma su Vinka Radić i Obrenija Radić. Direktorka fotografije je Jasna Prolić, a Maja Novaković i ona bile su se postarale i za snimateljski rad. Pomoćnici kamere bili su Strahinja MarkovićMarko Jakasović i Filip Obradović. Kolor-korekcija delo je Dušana Grubina, a vizuelni efekti Ivana Milosavljevića. Film je montirala Marija Kovačina, a dizajnom zvuka se bavio Luka Barajević. Mikser zvuka je Aleksandar Rančić, a snimatelj zvuka Prvoslav Živanović. I za scenografiju se postarala Maja Novaković. Pomoćnik produkcije bio je Nikica Novaković. Film je nastao pod okriljem Doma kulture „Studentski grad“, odnosno, Akademskog filmskog centra (AFC).

Maja Novaković (1987, Srebrenica, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina) osnovne i master-studije završila na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pohađala radionicu filmske režije u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu. Trenutno na doktorskim studijama sa prijavljenom tezom Poetika nasleđa u delu Sergeja Paradžanova na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Saradnica je Centra za muzeologiju i heritologiju pri istom fakultetu. Zaposlena kao istraživač-saradnik na Matematičkom institutu SANU u Beogradu. Autorka je kratkometražnog eksperimentalnog ostvarenja Umirući film iz 2015. godine, koji je prikazan na festivalima u Beogradu, Novom Sadu i u Poljskoj.

Film A sad se spušta veče traje 28 minuta. Nastanak i ovog filma je podržao Filmski centar Srbije.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Drami akreditovan je kao član Programa kratkog filma Evropske filmske akademije i predstavlja jedan od evropskih kratkih filmova u konkurenciji za kandidaturu za Evropsku filmsku nagradu. Festival će biti održan od 15. do 21. septembra.

Zoran Janković