SRB ENG

Film „Časovi persijskog“ otvara treće izdanje Dunav Film Fest-a u Smederevu

01. septembar 2020. | Autor: Zoran Janković
Premijerom filma „Časovi persijskog“, reditelja Vadima Perelmana biće otvoren 3. Međunarodni festival podunavske kinematografije koji se održava od 11. do 16. septembra na 3 lokacije u Smederevu.

Treće izdanje Dunav Film Fest-a otvoriće ratna drama koja je svoju svetsku premijeru imala na Berlinskom filmskom festivalu, gde je pokupila sve simpatije publike. Film „Časovi persijskog“ nastao je po istoimenoj kratkoj priči nemačkog pisca Volfgana Kolhase i vodi nas kroz život jednog mladog jevrejina tokom nemačke okupacije, za vreme Drugog svetskog rata. Njegova neobična snalažljivosti i lukavosti spasiće mu sopstveni život.

Časovi persijskog.

Film je nastao u koprodukciji Nemačke, Rusije i Belorusije i biće deo ovogodišnjeg takmičarskog programa, boreći se za glavnu nagradu festivala „Dunavska Lađa“. Pored filma „Časovi persijskog“ u takmičarskog programu biće prikazano još šest filmova.

Časovi persijskog.

Festival će biti svečano otvoren 11. septembra od 19:30h u Malom gradu Smederevske tvrđave, a publika će i tokom narednih dana moći da prati najnovija filmska ostvarenja. Pored Malog grada Smederevske tvrđave, i ove godine posetioci festivala besplatno će moći da gledaju filmova na Brodu Pristan, kao i na Karađorđevom trgu, gde se tradicionalno prikazuju Klasici srpskog filma.

Celokupan program Festivala biće objavljen u sredu 2. septembra na sajtu dunavfilmfest.rs i sajtu Centra za kulturu Smederevo.