SRB ENG

Goran Paskaljević predstavlja Srbiju na visokom filmskom forumu u Kini

06. oktobar 2019. | Autor: Zoran Janković
Kako su javile beogradske „Večernje novosti“, naš proslavljeni reditelj Goran Paskaljević predstavljaće Srbiju na visokom filmskom forumu koji organizuje Kina na državnom nivou u okviru inicijative „Pojas i put svile“.

Ovaj veliki događaj trajaće od 15. do 20. oktobra i okupiće najpriznatije nezavisne filmske autore iz sveta, dobitnike najprestižnijih nagrada – italijanskog oskarovca Paola Sorentina, kanskog laureata Nurija Bilga Džejlana (Turska), Amira Khana (Indija), čiju karijeru obeležavaju i dve nominacije za Oskar, i Mađida Mađidija, prvog iranskog reditelja nominovanog za Oskar. Zemlju domaćina predstavljaće Jia Zhangke, jedan od najznačajnijih autora kineske i svetske kinematografije.

Paskaljević, čije stvaralaštvo označavaju mnogobrojne nagrade u Berlinu, Kanu, Veneciji, San Sebastijanu…, zajedno sa ovim velikanima učestvovaće u okruglom stolu naslovljenom Doba inovacije filmskog jezika, a u sklopu pominjane inicijative Pojas i put svile organizuje se i „razgovor s majstorima filma“.

Na kineskoj nacionalnoj televiziji su, inače, nedavno prikazana dva Paskaljevićeva filma – Tango i argentino i Kad svane dan.

Opširnije ovde: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:822012-Paskaljevic-medju-filmskom-elitom