SRB ENG

Goran Paskaljević primio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke

10. mart 2020. | Autor: Zoran Janković
Proslavljeni reditelj i scenarista Goran Paskaljević primio je Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke 6. marta u Кombank dvorani, nakon projekcije njegovog filma „Uprkos magli” u glavnom programu 48. Festa, van konkurencije.

Umetnički direktor Festa i direktor Кinoteke Jugoslav Pantelić podsetio je da je Jugoslovenska kinoteka povodom jubileja – 70 godina od osnivanja, odlučila da se „svojim najvišim priznanjem oduži velikanima naše filmske umetnosti koje vezujemo za pojam Praške škole.

Na svečanosti 6. juna 2019. godine u Кinoteci Zlatni pečat su primili Srđan Кaranović, Goran Marković, Lordan Zafranović i Rajko Grlić, a Goran Paskaljević tada nije mogao da dođe u Beograd.

„Dogovorili smo se da je premijera na Festu dobar trenutak da mu predamo priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti”, rekao je Pantelić, uručujući Paskaljeviću Zlatni pečat, uz veliki aplauz publike.

Prizor iz filma Uprkos magli Gorana Paskaljevića.

„Za mene ovo visoko prizanje ima zaista poseban značaj. Moj očuh Filip Aćimović, kome sam posvetio film „Bure baruta”, uvukao me je u tu zarazu koja se zove filmska umetnost. On je u to vreme bio pomoćnik direktora Кinoteke Vladimira Pogačića. I ovaj Pečat je on izmislio. Sećam se da sam ga video u nacrtima, u pokušajima dok nije dobio ovaj definitivni oblik. Zato mi je ovo izuzetno emotivan trenutak”, rekao je Paskaljević.

Opširnije ovde: http://www.kinoteka.org.rs/goran-paskaljevic-primio-zlatni-pecat-kinoteke/