SRB ENG

„Heroji radničke klase“ Miloša Pušića otvaraju 15. Subversive Film Festival u Zagrebu

10. maj 2022. | Autor: Zoran Janković
Na samom otvaranju petnaestog izdanja Subversive Film Festival-a u Zagrebu  u nedelju, 15. maja, biće prikazan srpski dugometražni igrani film „Heroji radničke klase“ reditelja Miloša Pušića. Ovaj film je, podsećamo, svetsku premijeru imao u zvaničnom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, a nastanak je podržala i naša kuća – Filmski centar Srbije. 15. Subversive Film Festival u glavnom gradu Hrvatsku trajaće do 28. maja, a ukupno će biti prikazano 40 recentnih filmskih ostvarenja subverzivnog karaktera.

Film „Heroji radničke klase“ je nastao u okrilju Pušićeve produkcijske kuće Altertise, a na scenariju su, pored reditelja/producenta Pušića, radili njegovi provereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević. U ekipi filma se nalaze i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski. Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić.

Zvanični sinopsis otkriva pojedinosti ove filmske priče: Lidija (Jasna Đuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt. Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

Opširnije o tom filmu ovde: https://www.fcs.rs/pohvale-inostranih-kriticara-za-film-heroji-radnicke-klase-milosa-pusica-nakon-svetske-premijere-na-berlinalu/

Zoran Janković