SRB ENG

Hrvatsko-srpski film „Aleksi“ Barbare Vekarić najbolji igrani film Međunarodnog filmskog festivala u Nju Džerziju

10. јуна 2019 | Autor: Zoran Janković
Hrvatsko-srpska koprodukcija, film „Aleksi“ scenaristkinje i rediteljke Barbare Vekarić, proglašen je najboljim igranim filmom prikazanim na sinoć okončanom Međunarodnom filmskom festivalu u Nju Džerziju. 

Aleksi, film koji je prošlog leta otvorio Pulski filmski festival, celovečernje debitantsko je ostvarenje rediteljke Barbare Vekarić, nastalo u koprodukciji Studija DimFilmkombajnaFilmske udruge Motion i Hrvatske radiotelevizije. Reč je o hrvatskoj-srpskoj koprodukciji, a srpski koproducenti su Snežana Penev i Gordan Kičić. Film je montirao srpski montažer Dragan von Petrović, a važne uloge tumače Neda Arnerić i Aljoša Vučković.  Srpski deo ekipe dopunjuju dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, a zvuk su snimali Maksimović i Ognjen Obradović. Aleksi glumi Tihana Lazović, dok se u filmu pojavljuju i Goran MarkovićSebastijan KavacaDžejson ManLeon LučevNataša Janjić… Film je podržao i Filmski centar Srbije.

Priča ovog filma prati glavnu junakinju Aleksi koja se nakon bezuspešnog pokušaja studiranja vraća kući na Pelješac. Aleksi je 28-godišnjakinja koja nakon završetka studija ne uspieva da pronađe posao, pa je prisiljena da se vratit pod roditeljski krov. U pokušaju da odagna dosadu, Aleksi beži od odgovornosti i upušta se u avanture s nekoliko muškaraca: američkim fotografom Kristijanom (Man), s kojim je vežu slični interesi, lokalnim muzičarem Goranom (Marković), čije tradicionalne stavove ne podnosi, ali ih veže snažna hemija, i starijim, šarmantnim, bogatim slovenačkim plejbojem Tonijem (Kavaca).

Prizor iz filma Aleksi.

Film će uskoro biti prikazan i na Edinbuškom filmskom festivalu (od 19. do 30. juna).

Naš razgovor sa Barbarom Vekarić možete pročitati ovdehttps://www.fcs.rs/ovo-je-prica-o-generaciji-mladih-i-kreativnih-ljudi-u-fazi-cekanja-ispljunutih-iz-fakulteta-na-trziste-koje-ih-ne-treba/

Zoran Janković