SRB ENG

I „Centar“ Ivana Markovića premijerno na Beldocs-u 2019.

12. маја 2019 | Autor: Zoran Janković
Zahvaljujući ovogodišnjem Beldocs-u i domaća publika će napokon biti u prilici da pogleda dokumentarno-eksperimentalni film „Centar“ Ivana Markovića. Pomenuti film je deo domaćeg takmičarskog programa, a Filmski centar Srbije podržao je i nastanak „Centra“.

Film Centar je svetsku premijeru imao jesenas u zvaničnom programu festivala Doclisboa u PortugalijiSinopsis ovog filma glasi: Prostrani kompleks hodnika, dvorana i kongresnih sala danas deluje kao odsjaj jedne prošlosti. Arhitektura zgrade odražava nekadašnju ideju budućeg, dok njene površine i materijali svedoče o sadašnjem stanju. Svojim predanim radom, osoblje koje održava zgradu štiti ostatke nekadašnje vizije. Sinhronim, gotovo ritualnim pokretima njihova tela se sjedinjuju sa prostorom. Sava Centar je kongresni centar čija je izgradnja završena u rekornom periodu 1976-1979. U vreme SFRJ ovde su se održale stotine internacionalnih sastanaka, uključujući konferencije Interpola, MMF-a kao i samit Pokreta nesvrstanih. Nakon raspada Jugoslavije, kapaciteti prostora su postali preveliki za prvobitnu namenu prostora. Zgradi predstoji privatizacija i komercijalna rekonstrukcija.

Centar je dokumentarno-eksperimentalni film o fizičkom i društvenom prostoru, kao i načinu na koji se spajaju kroz arhitekturu i ljudski rad. Film vizuelno analizira odnos monumentalnih formi zgrade i površina koje pokazuju tragove vremena i zapuštenosti. Rad zaposlenih na održavanju deluje gotovo uzaludno naspram veličine zgrade kojoj je potrebna značajna rekonstrukcija, ali upravo zahvaljujući njihovom radu ova zgrada, nekadašnja ideja budućnosti, opstaje. Sava Centar je portretisan isključivo u enterijeru, čime se stvara utisak vremenskog i prostornog vakuuma za koji spoljašnji svet predstavlja pretnju.

Režija i kamera: Ivan Marković

Producent: Jelena Radenković

Montaža: Jelena MaksimovićIvan Marković

Dizajn zvuka: Jakov Munižaba

Snimatelji zvuka: Aleksandar MaldanerKatharina HaukeDušan Krsmanović

Asistenti kamere: Igor ĐorđevićSara Preradović

Podsećamo, Ivan Marković je direktor fotografije crnogorsko-srpskog celovečernjeg filma Ti imaš noćIvana Salatića, premijernio prikazanog lane u zvaničnom programu Venecijanskog filmskog festivala; osim toga, Marković je direktor fotografije nemačko-srpskog ostvarenja Bio sam kod kuće, ali…, delu glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, gde je u programu Forum prikazan i film From Tomorrow on, I Will…, čiji je Marković i jedan od reditelja. Ostvarenje „From Tomorrow on, I will“ Ivana Markovića i Linfenga Vuasvetsku je premijeru imalo zimus, u Forumuzvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala, a upravo ove sedmice osvojiilo glavnu, Veliku nagradu (Grand Prize) u međunarodnom takmičarskom programu 20. Međunarodnog filmskog festivala Jeonju, u Južnoj Koreji.

Zoran Janković