SRB ENG

I film „Dok su oni leteli na Mesec“ Boriše Simovića u ponudi YouTube kanala Filmskog centra Srbije

21. mart 2020. | Autor: Zoran Janković
Od danas u ponudi YouTube kanala Filmskog centra Srbije za besplatno gledanje je i kratkometražni igrani film „Dok su oni leteli na Mesec“ u režiji Boriše Simovića. I ovaj film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

Jelena Đokić u filmu Dok su oni leteli na Mesec

Sinopsis: Beograd, 21. jul 1969. godine. Dan kada je Apolo 11 sleteo na Mesec. Grad je pust, svi hipnotično prate TV prenos, jedino su Tozi i Vera obuzeti međusobnim zbližavanjem. Njih dvoje se poznaju iz kolektiva u kojem zajedno rade. Međutim ovoga dana oni se prvi put obraćaju jedno drugom. Tozi je zazirao ranije od svoje koleginice za koju je čuo da je potkazivač za službu. Međutim, pod okolnostima tišine i pustoši koja je oko njih, on odluči da joj se obrati. Sreću se u bašti kafane, a potom veče nastavljaju zajedno, u Tozijevom stanu. Što više reči razmenjuju Tozi je sve više u dilemi da li su glasine o Veri istinite. U trenutku dok Apolo 11 sleće na mesec i Nil Armstrong čini veliki korak za čovečanstvo, Tozi otkriva svemir u Veri. Nakon kulminacije, sletanja na Mesec i osvajanja Vere, ona otkriva da joj se on već dugo dopada, ali da se nikada nije usudila da mu priđe, jer je čula da je potkazivač.

Reditelj je Boriša Simović, koji je i napisao scenario po prozi Svetozara Vlajkovića. Direktor fotografije je Pablo Ferro Živanović.  Montažeri su Snežana Ivanović i Aleksandar Šubarić. Autor muzike je Bratislav Radovanović, scenograf Srđan Nedeljković, a kostimografkinja Jelisaveta Tatić Čuturilo. Dizajner zvuka je Slobodan Mihajlović.

Uloge tumače: Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Jelica Brestovac, Radojko Špica. Film  traje 21 minut.

Tihomir Stanić u filmu Dok su oni leteli na Mesec

Od juče u ponudi YouTube kanala naše kuće su i ova ostvarenja:

Žicka, kratki igrani film Ivana Bukvića,

Samo devojčice plaču, kratki igrani film Vladimira Milovanovića,

Tako mi na istoku, dugometražni dokumentarni film Katarine Mutić,

Tranzicija, kratki igrani film Milice Tomović,

Život traje tri dana, kratki igrani film Katarine Koljević,

Kamen u ruci, kratki igrani film Stefana Ivančića.

 

U ovom trenutku osnovni naglasak je na filmovima koji su nastali uz podršku upravo FCS-a, ali Filmski centar Srbije obaveštava sve producente da im stoji na raspolaganju da ovim putem ka široj publici plasira  njihove i novije i starije filmove.

Filmove možete pogledati na YouTube kanalu Filmskog centra Srbije:

https://m.youtube.com/channel/UCTJ94uYAKma4h3uwq98XrCA