SRB ENG

„Ivana Grozna“ Ivane Mladenović na programu 13. Kustendorf-a na Mokroj Gori

10. januar 2020. | Autor: Zoran Janković
U odeljku nazvanom Kustendorf predstavlja predstojećeg izdanja (13. po redu) Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf na Mećavniku na Mokroj Gori (od 13. do 18. januara) biće prikazano nagrađivano rumunsko-srpsko dugometražno igrano ostvarenje „Ivana Grozna“ (Ivana cea Groaznica) autorke Ivane Mladenović. Nastanak i ovog filma, ovenčanog nagradama na festivalima u Lokarnu i Zagrebupodržao  je Filmski centar Srbije (FCS).

Prizor iz filma Ivana Grozna.

Sinopsis glasi: Ivana radi kao glumica u Rumuniji, ali, nakon što biva suočena sa zdravstvenim problemima, ona odlučuje da provede leto u svom malom rodnom gradu pokraj Dunava, u Srbiji, okružena porodicom, Gradonačelnik je zamoli da bude zaštitno lice lokalnog muzičkog festivala i ona to, uz nešto oklevanja, i prihvata. Ali, nakon što iz Bukurešta pristignu njeni ekscentrični prijatelji i nakon što njen ljubavni život, koji se vrti oko znatno mlađeg lokalnog momka, postane predmet tračeva u njenom rodnom gradu, Ivana se nađe na ivici nervnog sloma. Ostali junaci, prijatelji i porodica, dobijaju poziv da ponovo prožive te događaje i da odigraju sami sebe pred kamerama u priči o ženi koja ne uspeva da pronađe svoje mesto ni na ovoj ni na onoj strani Dunava.  Svi „glumci“ mesecima probaju uloge samih sebe prateći napisan scenario. Proces koji je započeo kao vid terapije postaje film.

Prizor iz filma Ivana Grozna.

Film je nastao kao koprodukcija Rumunije i Srbije. Pod radnim nazivom Letnje veče, pola jedanaest je podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije  za sufinansiranje proizvodnje manjinskih srpskih koprodukcija. Producentkinja je Ada Solomon, a Ivana Mladenović je i koproducentkinja ovog svog filma. Film je u producentskom smislu delo saradnje kuća Micro FILM i Dunav 84. Film traje 86 minuta.

Ivana Mladenović (foto: Razvan Leucea)

Vojnici. Priča iz Ferantija, prethodni film Ivane Mladenovićsrpske rediteljke koja radi u Rumuniji, nastao kao koprodukcija Rumunije, Srbije i Belgije, premijerno  je prikazan 2017. na prestižnom festivalu u San Sebastijanu. Osim toga, Ivana Mladenović je 2012, takođe u Rumuniji, režirala dugometražni dokumentarac Isključi svetlo (Turn Off the Lights), a iste te godine smo je gledali u značajnoj ulozi u filmu Srca s ožiljcima (Inimi cicatrizate) glasovitog reditelja Radua Žudea.

Fotografija Ivane Mladenović: Razvan Leucea

Zoran Janković