SRB ENG

Izložba fotografija Dušana M. Aranđelovića „Između dva sveta“ u Jugoslovenskoj kinoteci

18. апр 2019 | Autor: Đorđe Bajić
U okviru 4. Beogradskog meseca fotografije, u petak 19. aprila u 19h u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), biće otvorena izložba fotografija Dušana D. Aranđelovića „Između dva sveta“. Izložba će pokušati da definiše mesto Dušana D. Aranđelovića u jugoslovenskoj i srpskoj vizuelnoj umetnosti XX veka – između primenjene i lepih umetnosti, između istočne i zapadne Evrope, između nekad i sad – odakle potiče i ideja za ime izložbe.

Radovi koji će biti predstavljeni beogradskoj publici prvi put posle četiri decenije, a pojedini i premijerno, imaće poseban osvrt na portrete velikana srpske umetničke scene poput Milene Dravić, Dragana Nikolića, Ružice Sokić, Predraga Ejdusa, Mire Banjac, Vladimira Veličkovića, Radomira Reljića i mnogih drugih. Izložba će biti postavljena do 7. maja, a kustos izložbe je Siniša Vlajković.

Dušan D. Aranđelović (1939 – 2003) bio je jedan od najzačajnijih jugoslovenskih i srpskih fotografa i grafičkih dizajnera druge polovine XX veka. Komercijalnom i umetničkom fotografijom bavio se od 1969. do 1980. godine, a uporedo je radio i kao umetnički direktor ilustrovanih časopisa “Duga”, “Praktična žena”, “Aš” i prvog jugoslovenskog izdanja modnog časopisa “Elle”. U tom periodu, a naročito između 1973. i 1979. godine, nastao je Dušanov jedinstven umetnički opus koji obuhvata studijske portrete znamenitih ličnosti jugoslovenske kulturno-umetničke scene sedamdesetih, zatim portrete osoba bliskih autoru, modne editorijale i konceptualne radove.

Z. J.