SRB ENG

Izložba fotografija „Nebojša Glogovac“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda

20. дец 2018 | Autor: Zoran Janković
U petak, 21. decembra, u 19 časova u Filmskoj galeriji Dvorane kulturnog centra Beograda (u Kolarčevoj 6) biće otvorena izložba fotografija NEBOJŠA GLOGOVAC, koju je priredila Maja Medić.

Foto: Dražen Mrkonja (iz filma Nebeska udica)

Na otvaranju izložbe biće priređen razgovor u kom će učestvovati Maja Medić i Rajko Grlić, a posle razgovora uslediće besplatna projekcija filma „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića. Izložba će trajati do 5. marta naredne godine., a izložbu je organizovao Kulturni centar Beograda u saradnji s Jugoslovenskim dramskim pozorištem, uz podršku Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Canon-a.

Foto: Nenad Petrović (iz predstave Razbijeni krčag, JDP)

Na kraju godine u kojoj nas je prerano napustio velikan našeg glumišta, Nebojša Glogovac (1969–2018), ostavivši ovoj kulturi u nasleđe desetine vrhunskih uloga na filmu, televiziji i u pozorištu, ovim izborom fotografija organizatori i priređivačica žel da na trenutak osvetlimo deo njegove čudesne i nezaboravne karijere. Od prvih pojavljivanja u Mijačevoj Velikoj pljački, TV-seriji Bolji život i filmu Vukovar, jedna priča, nizale su se brojne uloge koje su mu donele, pored drugih, i četiri godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dve nagrade „Miloš Žutić“, dve nagrade Sterijinog pozorja,  nagradu „Zoran Radmilović“, kao i nagradu „Car Konstantin“, šest Gran Prija na Filmskim susretima u Nišu i na kraju Zlatnu arenu u Puli za ulogu u filmu Ustav Republike Hrvatske reditelja Rajka Grlića.

Foto: Vesna Čurčić (iz filma Otadžbina)

Na otvaranju izložbe, koja se sastoji od preko četrdeset fotografija iz velikog broja filmova i predstava u kojima je Nebojša Glogovac ostvario svoje najznačajnije uloge, o njegovom opusu razgovaraće reditelj Rajko Grlić i fotografkinja Maja Medić, koja je i priredila ovu izložbu. Posle razgovora će, ljubaznošću distributera Con Film-a, biti besplatno prikazan film Ustav Republike Hrvatske u znak sećanja na jednu od maestralnih i poslednjih Glogovčevih uloga.

A ljubaznošću izdavačke kuće Laguna, posle pomenutog razgovara biće mogući i prodaja s popustom od 15% i potpisivanje knjige Neispričane priče Rajka Grlića.

Foto: Maja Medić (snimanje filma Klopka)

Zbog ograničenih kapaciteta i velikog interesovanja, organizatori mole posetioce da svoje besplatne ulaznice za razgovor i projekciju filma preuzmu na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda, radnim danom od 16 do 21.00, zaključno sa četvrtkom, 20.12. 2018.

Opširnije ovde: https://www.kcb.org.rs/2018/12/nebojsa-glogovac-izlozba-fotografija/

 

Zoran Janković