SRB ENG

Izložba fotografija Stefana Đorđevića u Domu omladine Beograda

21. septembar 2019. | Autor: Zoran Janković
U utorak, 24. septembra, u 19 časova, u Galeriji Doma omladine Beograda biće otvorena izložba fotografija Stefana Đorđevića „Juvenile (Serija fotografija iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu)“. Izložba će biti otvorena sve do 11. oktobra.

Izložba dokumentarne fotografije Juvenile Stefana Đorđevića, prikazuje život maloletnih delikvenata koji su smešteni u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. Izolovani od društva, maloletnici tamo borave između 6 meseci i 4 godine, u zavisnosti od krivičnog/krivičnih dela koja su počinili, disciplinskog vladanja u samom domu i psihološke analize kroz koje prolaze za vreme boravka, a na osnovu kojih se zaključuje kada je pogodno da se pojedinac vrati u društveni sistem.

 

Stefan Đorđević je kroz seriju fotografija i snimaka zabeležio njihove dane u VP domu, ali i njihov odnos prema fotografiji kao mediju. Kroz njihovo ponašanje u odnosu na kameru su čitljivi ideološki koncepti koji ih definišu. Oni fotografiju ne doživljavaju kao vid umetničkog izraza ili kao objekat koji ima moć da zabeleži momenat i posluži kao dokaz o jednom vremenu, već kao čin koji im omogućava da se osećaju važnim. Zato je u momentima njihovog oslobađanja glavni motiv i polazna tačka autora bio dokument – narativ izgrađen na njihovoj svakodnevici i odnosu prema ljudima iz spoljnog sveta.

Stefan Đorđević je rođen 1987. godine u Boru. Nakon što se zbog studija seli u Beograd, njegovo dotadašnje glavno interesovanje, skejtbording, biva zamenjeno filmom i fotografijom. Završio je osnovne i master studije Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i trenutno radi kao nezavisni reditelj i snimatelj na filmu i ostalim medijima.

Njegov najnoviji film Poslednja slika o ocu, koji je pisao i režirao, imao je svetsku premijeru na Lokarno Filmskom Festivalu i dobio je nagradu Mladog žirija za najbolji internacionalni kratki film. Regionalna premijera je bila na Sarajevo Film Festivalu i tamo je film osvojio Srce Sarajeva za najbolji internacionalni kratki film.