SRB ENG

Izložba umetničke fotografije Sukija Medenčevića i promocija knjige Mustafe Mustafića u sklopu IMAGO konferencije u Beogradu

12. мар 2019 | Autor: Zoran Janković
Internacionalna skupština Federacije direktora fotografije (IMAGO) biće održana od 12. do 17. marta u Jugoslovenskoj kinoteci. Godišnjoj skupštini IMAGO (IAGA) čija sednica traje dva dana, prethodiće dvodnevni pripremni rad Izvršnog odbora (Board meeting), a 16. marta na svečanoj ceremoniji biće dodeljene IMAGO nagrade za najbolji snimateljski rad u više kategorija.

Osim susreta i razmene iskustava godišnju skupštinu IMAGO, obeležiće i propratni program koji obuhvata otvaranje izložbe fotografija Sukija Medenčevića pod nazivom Prozori u svet, prozori u dušu, 13. 3. u 18 sati, i dan kasnije, sa početkom u 18 sati, promocija knjige poznatog sarajevskog snimatelja Mustafe Mustafića Miris filmske trake, u kojoj piše o svom životu i profesiji.

 

Suki Medenčević je studirao na Fakutetu dramskih umetnosti u Beogradu, nakon toga nastavlja studije filmske kamere u čuvenoj praškoj filmskoj školi. U želji da počne snimateljsku karijeru, odlučuje da živi u Los Anđelesu gde radi u produkciji igranih i TV filmova. Nakon prvog igranog filma, snimljenog 1994-te, nastavlja sa radom u holivudskoj filmskoj industriji na preko 15 igranih i TV filmova, kao i brojnim reklamama. Radio je na nekoliko dokumentarnih filmova za kompanije kao što su ILM, Pixar, Hearst Corporation, a trenutno završava film Istrorija imegneering-a za Disney Studio.

Njegova autorska izložba umetničke fotografije Prozori u svet, prozori dušu  nedavno je doživela veliki uspeh u Los Anđelesu, a beogradska publika moći će da je vidi od 13. do 28. marta u u foajeu Jugoslovenske kinoteke. Posle svečanog otvaranja izložbe posetioci će moći da pogledaju film The Great Water.

Promocija knjige poznatog sarajevskog snimatelja Mustafe Mustafića pod nazivom Miris filmske trake, u kojoj piše o svom životu i profesiji, održaće se 14. marta u 18 sati.

Mustafić je studirao je na Akademiji filmskih umetnosti u Zagrebu, a od 1965. godine je član Udruženja filmskih radnika.  Od 1969. do 1979. radio je kao filmski snimatelj na Televiziji Sarajevo, a od 1980. godine radi kao slobodni filmski radnik i u tom statusu ostaje do odlaska u penziju. Više godina bio je predavač filmske fotografije za studente režije na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu. Danas povremeno radi autorske dokumentarne filmove i predaje kameru na Sarajevskoj filmskoj akademiji. Predsednik je Asocijacije snimatelja Bosne i Hercegovine, a u svojoj bogatoj snimateljskoj karijeri nagrađen je brojnim priznanjima, kao i nagradom na Green Montenegro International Festival 2018. za dokumentarni film Saraj, vo čiji je autor.

Z. J.