SRB ENG

Još četiri klasika srpskog i jugoslovenskog filma u novom filmskom maratonu RTS-a

02. maj 2020. | Autor: Zoran Janković
Radio televizija Srbije (RTS) nastavlja sa svojim filmskim maratonima  klasičnog srpskog i jugoslovenskog filma na Drugom programu; novi je zakazan za popodnevne i večernje sati u nedelju, 3. maja.

Ovonedeljni maraton otvoriće glasoviti Čovek iz hrastove šume (1964) Miodraga Miće Popovića; u glavnim ulogama su: Mija Aleksić, Predrag Ćeramilac, Ksenija Conić, Tamara Miletić…

Nekada sluga, usamljeni čobanin u planini, u doba okupacije siledžija i ubica – Maksim, u ime mutnih političkih koncepcija, teroriše nekoliko sela, u zabačenom planinskom kraju. Maksim se zaljubljuje u ženu koja je pod maskom preprodavačice na crno u stvari još jedan izdanak partizanskog korpusa u gradu. Maksim umisli da žena želi zlato, zbog čega još više počinje ubijati kako bi došao do novca i uskoro postaje meta i partizana i četnika.

Sledi film Dve noći u jednom danu (1963) Radenka Ostojića; u ovom filmu udarne uloge su odigrali: Boris Tešlja, Špela Rozin, Jelena Žigon, Jovan Janićijević Burduš.

Slušajući priču partizana Jovana, koji mu je upućen na streljanje jer nije izvršio povereni zadatak, komandant Pavle priseća se svoje ljubavi prema bolničarki Jeleni, svoje veze koja se zbog ratnih događaja tragično završila. Žena zbog koje Jovan nije izvršio zadatak zvala se takođe Jelena i shvatajući da rat nema pravo da uništi ljubav, Pavle pušta Jovana da ode.

Treći film je čuvena Devojka (1963) Mladomira Puriše Đorđevića, u kojoj glavne uloge tumače: Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Rade Marković, Mija Aleksić, Bekim Fehmiju…

Priča o ratu i o ljubavi vojnika i devojke koja je partizanka. Kroz priču devojke, vojnika, fotografa i nemačkog oficira daje se subjektivni doživljaj ratnih zbivanja. I pored tragičnog završetka, trijumfuje neuništiva ljubav devojke.

Maraton će zatvoriti Povratak (1966) Živojina Pavlovića; u pitanju je jugoslovenski crno-beli igrani film nastao po scenariju Branimira Torija Jankovića.

Bivši kriminalac pokušava da se posle izdržane kazne, prilagodi novoj sredini. Dolazi do sukoba sa nekadašnjim drugovima koji žele da ga upletu u nove kriminalne poduhvate ali i razumevanje devojke sa kojom želi da otpočne novi i pošteniji život. I na kraju njegova smrt kao rezultat nesporazuma, nesrećnih okolnosti i loše sudbine.

Konkretnu satnicu možete naći ovde: https://www.rts.rs/page/tv/ci/broadcast/18/rts-2.html?month=5&year=2020&day=3&