SRB ENG

Još dva filma na YouTube kanalu FCS-a – animirani „Olovka, dečak i san“ i dokumentarni „Dolina vladara“

24. mart 2020. | Autor: Zoran Janković
Na YouTube kanal Filmskog centra Srbije danas su postavljena još dva kratkometražna ostvarenja – animirani film „Olovka, dečak i san“ Miroslava LJ. Jelića i srpsko-izraelski dokumentarni film ,,Dolina vladara“ reditelja Jefima Graboja.

Olovka, dečak i san je priča o odrastanju, zrelom dobu i preranom kraju jednog večitog dečaka, u kojoj se prepliću i poistovećuju njegov stvarni život i njegovi snovi. O čoveku koji je zapravo, živeo svoje snove, sve do trenutka kada ga je najveći od njih nadrastao i trajno uvukao u sebe.

 

Reditelj i scenarista je Miroslav LJ. Jelić. Animatori su Darko Milošević i Ana Jelić. Film je montirala Sonja Đorđević, a autor muzike je Zoran Simjanović. Film je nastao u produkciji kuće GILDA. Posvećen je Veljku Bikiću (1951-1998), umetniku, producentu i dragom prijatelju.

Dolina vladara je dokumentarac koji govori ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu na brdu Zabučje iznad Užica, a producenti filma su NFC Filmart iz Požege (Srbija) i Okapi studio iz Izraela. Reditelj filma je Jefim Graboj iz Izraela, dok ostatak ekipe predstavljaju studenti filma iz različitih zemalja – Valid Mesnaoui (Walid Messnaoui) iz Maroka (montažer), Konstanca Sandoval (Constanza Sandoval) iz Argentine (direktorka fotografije), Anton Levkin iz Rusije (snimatelj i dizajner zvuka) i Milena Šmigić iz Srbije (organizatorka).

Ovo je dokumentarni kratki film o stanovnicima staračkog doma na Zabučju, pored Užica, gde je film i snimljen tokom trajanja kampa u avgustu 2017. godine u produkciji NFC Filmarta iz Požege. Poetičan i metafizički pogled na svakodnevicu života koji se odvija u udaljenom staračkom domu na vrhu planine iznad Užica, koji predstavlja mesto najbliže raju. Za ove stare ljude ovo je poslednja životna stanica. I dok „čekaju“, zatvoreni među zidovima i u svojim umornim telima, ovi ljudi se bore za slobodu svoje duše koja postaje jedino mesto na kom se mogu osećati mlado i živo. Ovo je priča o borbi između svetla i tame, između patnje i prihvatanja i života i smrti.

U ponudi YouTube kanala Filmskog centra Srbije su još i sledeća ostvarenja:

Žicka, kratki igrani film Ivana Bukvića,

Samo devojčice plaču, kratki igrani film Vladimira Milovanovića,

Tako mi na istoku, dugometražni dokumentarni film Katarine Mutić,

Tranzicija, kratki igrani film Milice Tomović,

Život traje tri dana, kratki igrani film Katarine Koljević,

Kamen u ruci, kratki igrani film Stefana Ivančića,

Dok su oni leteli na Mesec, kratki igrani film Boriše Simovića,

Bakica hoće kući, kratki igrani film Bojane Starčević, 

Koreni zla, kratki dokumentarni Želimira Gvardiola.

U ovom trenutku osnovni naglasak je na filmovima koji su nastali uz podršku upravo FCS-a, ali Filmski centar Srbije obaveštava sve producente da im stoji na raspolaganju da ovim putem ka široj publici plasira  njihove i novije i starije filmove.

Filmove možete pogledati na YouTube kanalu Filmskog centra Srbije:

https://m.youtube.com/channel/UCTJ94uYAKma4h3uwq98XrCA