SRB ENG

Još jedno specijalno priznanje za film „A sad se spušta veče“ Maje Novaković

10. februar 2020. | Autor: Zoran Janković
Nastavlja se niz uspešnih festivalskih učešća u slučaju filma „A sad se spušta veče“ („Then Comes the Evening“)  autorke Maje Novaković; ovo kratkometražno dokumentarno ostvarenje osvojilo je specijalno priznanje i na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma MiradasDocs u Španiji. Nastanak i ovog višestruko nagrađivanog filma je podržao Filmski centar Srbije.

Ovaj film, premijerno prikazan na festivalu Visions du Reel u Nionu, kao i na prestižnom festivalu Hot Docs u Kanadi, nagrađen je na Festivalu autorskog filma u Beogradu  i 6. Pančevo Film Festivalu, a već je prikazan i/ili nagrađivan na desetinama drugih filmskih festivala širom sveta.

Dokumentarac prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako unjihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

Scenaristkinja i rediteljka ovog filma je Maja Novaković, koja je, uz Milana Milosavljevića, i producentkinja ovog ostvarenja. Protagonistkinje filma su Vinka Radić i Obrenija Radić. Direktorka fotografije je Jasna Prolić, a Maja Novaković i ona bile su se postarale i za snimateljski rad. Pomoćnici kamere bili su Strahinja MarkovićMarko Jakasović i Filip Obradović. Kolor-korekcija delo je Dušana Grubina, a vizuelni efekti Ivana Milosavljevića. Film je montirala Marija Kovačina, a dizajnom zvuka se bavio Luka Barajević. Mikser zvuka je Aleksandar Rančić, a snimatelj zvuka Prvoslav Živanović. I za scenografiju se postarala Maja Novaković. Pomoćnik produkcije bio je Nikica Novaković. Film je nastao pod okriljem Doma kulture „Studentski grad“, odnosno, Akademskog filmskog centra (AFC).

Opširnije o filmu u ovom našem tekstu: http://www.fcs.rs/specijalno-priznanje-za-a-sad-se-spusta-vece-maje-novakovic-na-filmskom-festivalu-u-anzeu/

Zoran Janković