SRB ENG

Još tri festivalske nagrade za film „A sad se spušta veče“ autorke Maje Novaković

14. oktobar 2020. | Autor: Zoran Janković
Samo na uzorku poslednjih par dana, kratki dokumentarni film „A sad se spušta veče“ autorke Maje Novaković osvojio je još tri festivalske nagrade i prizanja; u pitanju su sledeća odličja: nagrada za najbolji kratki film (Nazure Film Festival u Insbruku, u Austriji); specijalno priznanje žirija (Festival Poklon viziji: First Crossings u Italiji i Sloveniji), najbolji fim (OtherMovie Film Festival u Luganu, u Švajcarskoj). Podsećamo, FCS je podržao nastanak i ovog ostvarenja.

A sad se spušta veče prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju.

Scenaristkinja i rediteljka ovog dokumentarca je Maja Novaković, koja je, uz Milana Milosavljevića, producirala film. Protagonistkinje filma su Vinka Radić i Obrenija Radić. Direktorka fotografije je Jasna Prolić, a Maja Novaković i ona bile su se postarale i za snimateljski rad. Pomoćnici kamere su Strahinja MarkovićMarko Jakasović i Filip Obradović. Kolor-korekcija je delo Dušana Grubina, a za vizuelne efekte je zadužen Ivan Milosavljević. Film je montirala Marija Kovačina, a dizajnom zvuka se bavio Luka Barajević. Mikser zvuka je Aleksandar Rančić, a snimatelj zvuka Prvoslav Živanović. I za scenografiju se postarala Maja Novaković. Pomoćnik produkcije bio je Nikica Novaković.

Film je nastao pod okriljem Doma kulture „Studentski grad“, odnosno, Akademskog filmskog centra (AFC), kao i uz pomoć Filmskog centra Srbije (FCS).