SRB ENG

Jugoslovenska kinoteka danas obeležava 70 godina od osnivanja

6. јуна 2019 | Autor: Zoran Janković
Na Dan Кinoteke – 6. juna, pored otvaranja 21. izdanja Festivala nitratnog filma, a u povodu jubileja, Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen priznatim rediteljima Goranu Paskaljeviću, Goranu Markoviću, Srđanu Кaranoviću, Rajku Grliću i Lordanu Zafranoviću.

„Cela druga polovina 2019. godine biće u znaku jubileja“, istakao je direktor Кinoteke Jugoslav Pantelić i najavio da će 26. septembra javnosti biti predstavljena kapitalna monografija o prvih 70 godina rada Jugoslovenske kinoteke, a 25. oktobra i nova stalna postavka.

Jugoslav Pantelić

Prema rečima direktora, ovaj do sada najambiciozniji projekat od osnivanja Кinoteke, kada su muzejske postavke u pitanju, tretiraće nastanak, postojanje i uzdizanje kinematografije na ovim prostorima od samih početaka do današnjih dana.

„Na veliko zadovoljstvo nas u Кinoteci, ali i publike i autora koji su stvarali našu kinematografiju, 6. juna ćemo zajedno sa svojim partnerom na projektu Vip Кinoteka – kompanijom Vip mobajl predstaviti novi ciklus digitalnih restauracija srpskih filmskih klasika, koji će, kao i u prvom ciklusu, obuhvatiti deset ostvarenja“, izjavio je Pantelić.

U okviru Festivala nitratnog filma, a i kao svojevrstan način obeležavanja jubileja, 7. juna biće održan panel na temu „Izazovi digitalne restauracije filmova na prostoru bivše Jugoslavije“, koji će za istim stolom okupiti čelne ljude svih kinoteka u eks-ju regionu. To su Filmski arhiv Republike Slovenije, Slovenske kinoteka, Hrvatski filmski arhiv, Кinoteka Bosne i Hercegovine, Crnogorska kinoteka, Кinoteka na Makedonija i Jugoslovenska kinoteka kao srpski filmski arhiv.

Z. J.