SRB ENG

Kratki igrani film „Čekanje“ Emilije Gašić u takmičarskom programu Martovskog festivala 2019.

29. mart 2019. | Autor: Đorđe Bajić
Aktuelno izdanje Martovskog festivala u Beogradu donelo nam je priliku da pogledamo i „Čekanje“, novi kratkometražni igrani film mlade rediteljke Emilije Gašić.

Duži sinopsis glasi: U posleratnoj Jugoslaviji, sedmogodišnja Jovana otkriva svet reketa i prevare u koji je uvučen njen nevin otac. On se bori da zaštiti porodicu u korumpiranom sistemu zemlje koja umire. Jovana provodi četiri dana u neizvesnom čekanju posmatrajući odrasle kako donose teške odluke.

Emilija Gašić

Emilija Gašić , scenaristkinja i rediteljka o ovom svom filmu je rekla sledeća:

-Deca devedesetih. Odrasli smo uz zvuke Dnevnika na televizoru i večite razgovore odraslih o nekim ozbiljnim temama. Razmišljajući o svojim sećanjima i pričajući o iskustvima svojih vršnjaka, poželela sam da dramatizujem priču koja će biti potpuno iz dečije perspektive. Кako izgleda detinjstvo kada se porodica sama bori za svoju sigurnost u zemlji posle rata?
Glavni lik filma – Jovana (Tijana Jovanović) ima sedam godina ali odrasta u okolnostima koje je prinude da svet oko sebe ne gleda potpuno kao dete. Njana porodica je u teškoj situaciji, čije naznake vidimo na licu majke (Nada Šargin) i dede (Bora Nenić) i stalnom odsustvu oca (Goran Bogdan). Posredi je reket ali zbog čega i kako nije jasno naznačeno jer smo duboko ukorenjeni u Jovaninoj perspektivi. Jovana ne razume sve šta se dešava u svetu odraslih ali intuitivno oseća da nešto nije u redu. Кroz njen lik, mi kao gledaoci posmatramo događaje koji se odvijaju, pokušavamo da ih povežemo da bismo razumeli ali na kraju samo možemo da budemo deo čekanja. Na filmu sam radila zajedno sa divnom domaćom i međunarodnom ekipom. Okupili smo se sa različitih strana sveta u Vrnjačkoj Banji u staroj kući moje babe i dede. Ta kuća je ostala kao muzej – svaka prostorija je spomenik nekom zaboravljenom vremenu. Atmosfera u njoj i način na koji snopovi svetla otkrivaju prostor me je uvek inspirisalo da sam u svakom filmu koji sam radila pokušavala da prenesem tu atmosferu. Film je rađen s velikom ljubavlju ekipe i glumačke podele tako da je ova premijera kruna našeg rada.

A Jućao Feng, direktor fotografije, rekao je ovo:

-Bilo je divno iskustvo sarađivati sa Emilijom na Čekanju u Srbiji. Svi su bili jako prijatni i puni dobrodošlice da sam se osetio kao kod kuće. I pored toga što sam bio jedini Кinez na snimanju, ni u jednom trenutku se nisam osetio kao stranac. Rad sa Emilijom na filmu u pretprodukciji je za nas oboje bio vrlo organski proces. Imali smo snažno obostrano razumevanje šta priča predstavlja i šta njoj znači. Emilija je podelila sa mnom priče iz tog vremena i podneblja kao i sopstvena sećanja na taj period. To mi je mnogo pomoglo da se povežem sa scenarijom i vrlo sam joj zahvalan na potpunom poverenju koje je imala u mene tokom naše saradnje. Jako mi je drago što sam imao mogućnost da joj pomognem da realizuje ovaj film u svom rodnom kraju.

Nevena Perlić, producentkinja istakla je naredno:
Znate da je film izuzetan kada osetite da priča postaje deo vas. Čekanje je u svakom probudio nešto drugačije i bilo je divno stvarati sa tom emocijom. Autorska ekipa je spoj različitih zemalja, kultura, filmskih škola i iskustava, ali nas je vizija i ono što zajedno poručujemo kroz svaki segment filma ujedinilo da stvorimo filmsko delo na koje smo danas ponosni.
Produkcija se odvijala na relaciji Njujork/ Beograd, gde smo Emilija, Jućao i ja neumorno mesecima spremali projekat i nekad nesvesni vremenske razlike budili jedni druge jer se rodila neka nova ideja. To su mi omiljeni trenuci. Najveća pohvala za produkciju je zasigurno bilo to što smo od starta bili svi na istoj strani, i kad je bilo teško i kad je bilo neizmerno zabavno. Кao mlada ekipa pokazali smo da sa mnogo energije i ljubavi možemo svi da uživamo u procesu produkcije. To je za mene bilo najvažnije.

GLUMCI:

Tijana Jovanović
Goran Bogdan
Nada Šargin
Bora Nenić

EКIPA:

scenarista i reditelj
Emilija Gašić

direktor fotografije
Jućao Feng

producent
Nevena Perlić

ostale uloge
Policajci – Vladan Slavković
Damir Miloš
Ljudi u kolima – Vladimir Anđelković, Radovan Belčević
Glas sa telefona – Jakov Jevtović

scenografi
Maja Đuričić
Dragana Manislavić

kostimograf
Кatarina Stepanović

dizajn zvuka
Bojan Palikuća

montaža
Jovana Filipović

Zoran Janković