SRB ENG

Kratki igrani film „Mrtva trka“ Ivana Đurovića u poslednjoj fazi postprodukcije

31. jul 2020. | Autor: Zoran Janković
Novi kratkometražni igrani film „Mrtva trka“ reditelja Ivana Đurovića, studenta režije master studija Univerziteta Kolumbija u Njujorku, trenutno je u poslednjoj fazi postprodukcije.

Sinopsis: Snalažljivi dečaci, Čipla i Vukela, započinju unapred pripremljenu raspravu kako bi izbegli da plate račun u lovačkom restoranu na periferiji Beograda. Na tom putu im se isprečava oštra reakcija sasvim običnog čoveka, koji ovu dečiju podmetačinu pretvara u borbu za ŽIVOT i SMRT.

Desetominutni filma Mrtva trka je priča o moralu, poput onih u crtanim filmovima kada se nakon nečasnog dela niotkuda otvori tlo pod nogama ili padne klavir sa neba i sprečava junaka da prođe nekažnjeno. Priča o najnižim ljudskim osećanjima i žudnjama, tako čistim, tako nemogućim i nemoralnim, u kojoj se strahovi prevazilaze nasiljem, a želje ostvaruju pesnicama. Nešto poput  vesterna, gde se zbog nesporazuma gubi glava, a zbog ugleda čitav život stavlja na kocku. Film koji kombinuje „suvi“ humor sa oštrom ironijom, gde se nasilje romantizuje i svrstava u kategoriju crnog humora, poput filmova braće Koen i Kventina Tarantina,  u kojima nasilno ponašanje nije prikazano u čistim, okrutnim okolnostima, već sa crnohumorističkim efektom i antagonističkom silom koja više predstavlja arhetip „nezaustavljivog zla“ nego stvarnu, realističnu opasnost.

Reditelj, scenarista i montažer filma je Ivan Đurović. DIirektor fotografije je Igor Marović. Scenograf Goran Delić, kostimografkinja je Teodora Bjeković. Producenti su Jelena Pranić i Ivan Đurović. Glavne uloge u filmu tumače Jovo Maksić, Jovan Šakota i Teodor Vučkovac.

Film je sniman 2019.godine uz tehničku podršku Cinnamon production.

Ivan Đurović je autor i višestruko nagrađivanog kratkog igranog filma Lijana, na kojima je takođe sarađivao sa Jelenom Pranić i Igorom Marovićem