SRB ENG

Kritika: „Vis Dubium“ i „ISKON Anima Æternam” (kratki animirani filmovi; 2014, 2015)

6. апр 2016 | Autor: Đorđe Bajić
Na nedavno završenom Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFF), mladi animator Mihajlo Dragaš (1991) učestvovao je sa dva filma i za oba dobio po nagradu. ISKON Anima Æternam je osvojio Grand prix festivala u kategoriji Najbolji kratkometražni film, dok je Vis Dubium nagrađen Zlatnom plaketom Beograda u kategoriji Najbolji animirani film. To je svakako lep uspeh, a ujedno i potvrda Dragaševe apsolutne dominacije okviru ponude srpskog animiranog filma i kratke forme.

Kraći film, Vis Dubium, traje sedam minuta. Reklo bi se da je Dragaš, dok je osmišljavao scenario, bio inspirisan čuvenim kratkim Hemingvejevim romanom Starac i more. Njegov glavni junak je ribar, jedini stanovnik kolosalne metalne platforme na sredini vodenog prostranstva. Ribar, mlad i u naponu snage (eto razlike u odnosu na Hemingvejevog oronulog Santjaga), ustaje, bira harpun i odlazi da se suoči sa morskom nemani koja preteći kruži oko platforme. Borba koja sledi je žestoka i neizvesna, ali ribar uspeva da izađe kao pobednik i savlada većeg i naizgled snažnijeg neprijatelja. Nakon toga, u smiraj dana, odlazi na počinak u svoju skromnu kabinu samo da bi se borba nastavila – ovoga puta u snovima. Čak i kada spava, nemani vrebaju i ribar je prisiljen da se i dalje bori. Dragaševa animacija je veoma specifična. Krase je snažni kontrasti (dnevne scene, na primer, donose kombinaciju oker i golubije plave; dok noćne sadrže mešavinu rezeda zelene, crne i roze) i oblici čije se konture menjaju i podrhtavaju u stalnom sukobu i preplitanju svetlosti i tame.

ISKON Anima Æternam traje duplo duže i u vizuelnom smislu predstavlja nadogradnju tehnike koje smo videli u prethodnom filmu. Sfumato je i dalje prisutan, samo što je ovoga puta kolorit svedeniji i crte lica junaka razgovetnije. U prvih desetak minuta filma dominiraju crno, sivo i zelenkasto. Noćna atmosfera u kojoj se muškarac šeta morskom obalom u potrazi za školjkama i, nešto kasnije, njegov susret sa voljenom ženom, prekinut je nadolazećim nevremenom. Segment u kojem dve divokoze, mužjak i ženka, koračaju šumom poseduje privlačnu meditativnost podcrtanu odgovarajućom muzikom. Kao i u prethodnom filmu, nema dijaloga. Postupci junaka govore umesto reči. U završnici, nakon tragičnih okolnosti koje su, kao se čini, razdvojile dva para zaljubljenih, Dragaš koristi paletu živih pastelnih boja, sa plavom kao dominantnom. Prevod naslova (anima æternam – večna duša) ukazuje na središnju ideju filma – istinsku ljubav je nemoguće prekinuti, ona uspeva, u jednom ili drugom obliku, da preživi sve nedaće.

Dva filma Mihajla Dragaša čine zanimljiv diptih. Prvi  je kraći, dinamičniji i epskiji; dok drugi poseduje suptilnu, brižljivo negovanu liričnost koja se podjednako dosledno ogleda u narativnom i vizuelnom domenu. Fascinacija morskim prostranstvom je spona koja sjedinjuje oba ostvarenja – izraženija je u prvom, ali predstavlja i veoma važan element drugog. Treba istaći da je Dragaš kompletni autor filmova o kojima je bilo reči – pored osmišljavanja priča i realizacije animacije, napisao je muziku za oba filma i producirao ih. Ono što je sigurno jeste da je mladi autor izgradio osobeni stil po kome će u budućnosti biti lako prepoznatljiv. Talenat i potencijal su neosporni, tako da će nove filmove ovog autora, u to sam sasvim siguran, svi poklonici umetničke animacije očekivati sa velikim nestrpljenjem.

Režija: Mihajlo Dragaš
Scenario: Mihajlo Dragaš
Animacija: Mijajlo Dragaš
Producent: Mihajlo Dragaš
Muzika: Mihajlo Dragaš
Tehnika: 2D
Trajanje: 6’48“ (Vis Dubium), 14’06“ (ISKON Anima Æternam)
Format slike:
 16:9
Zemlja porekla: Srbija
Inostrani naziv: Vis Dubium, ISKON Anima Æternam
Premijera: 2014. (Vis Dubium), 2015. (ISKON Anima Æternam)

 FESTIVALI

Vis Dubium
63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnogfilma, Beograd, 2016 (Zlatna plaketa);
International Student Film Festival “NEW WAVE”, Sofija, Bugarska;
Thessaloniki Animation Festival 2015, Tesaloniki, Grčka;
Student Cuts 2015, Maribor, Slovenija (nagrada za najbolji animirani film);
ANIMATEKA 2015, Ljubljana, Slovenija;
6th Golden Kuker 2015, Sofia, Bugarska;
Tabor Film Festival 2015, Hrvatska;
Athems Animfest 2015, Grčka (nagrada DISTINCTION u studentskoj kategoriji);
-Seefilm 2015, Los Anđeles, SAD;
Be There 2014, Korfu;
Reanimania 2014, Jermenija;
Balkanima 2014, Beograd, Srbija;
Fesa 2014, Beograd, Srbija;
Konstantinovzlatnik 2014; Niš, Serbija.

ISKON Anima Æternam
63. Beogradski Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, Beograd, 2016. (Grand prix);
International Student Film Festival NEW WAVE, Sofija, Bulgska;
-CINEMAIUBIT International Student Film Festival, Bukurešt, Rumunija;
JSFF Japanese-Serbian Film Festival, Beograd, Srbija / Tokio, Japan;
XIV St. Petersburg International Festival of Debut and Student Films BEGINNING, Sankt Petersburg, Rusija;
ReAnimania YIAFF 2015, Jerevan, Armenija;
Libelula 2015, Barselona, Španija;
Thessaloniki Animation Festival 2015, Tesaloniki, Grčka.

Đorđe Bajić