SRB ENG

Kultni reditelj Vlatko Gilić postao počasni član Dok Srbije

06. novembar 2019. | Autor: Zoran Janković
Vlatko Gilić, reditelj i scenarista čija su dela ostavila trajni trag u domaćoj i svetskoj kinematografiji, postao je počasni član Udruženja dokumentarista Srbije – Dok Srbija.

Posebno dizajnirana članska karta sa potpisima članova udruženja koje okuplja najznačajnije predstavnike mlađe generacije dokumentarista uručena mu je na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci održanoj u utorak, 5. novembra 2019. godine.

Svečanost je na zahtev reditelja bila zatvorena za javnost. „Postavio sam uslove, da ne bude novinara, televizije, svega što mi je zagorčalo život“, rekao je Gilić mlađim kolegama u razgovoru koji su sa njim vodili predsednica udruženja Dok Srbija Andrijana Stojković i reditelj Vladimir Perović.

Ovo je prvi put da je Gilić prekršio gotovo monaški zavet ćutanja koji traje 40 godina. Izuzetno smo ponosni što se odazvao našem pozivu i na taj način ukazao poštovanje našem udruženju“, rekao je Perović nakon susreta sa osamdesetčetvorogodišnjim rediteljem.

Susretu je prethodila projekcija igranog filma Kičma i kratkih dokumentarnih filmova Moć, In Continuo, Juda, Dan više, Zategni, dele i Ljubav koje je Gilić stvarao u periodu od 1969. do 1975. godine.

Gilić je doživeo sudbinu mnogih umetnika koji su stvarali u jugoslovenskom periodu a čija su dela bila ili zabranjena ili javno osuđena. Iako su se njegovi filmovi prikazivali na najvećim evropskim i svetskim festivalima, poput filmskog festivala u Kanu i Berlinu, jugoslovenske vlasti su ih doživljavale kao nepodobne. Nepriznavanje njegovog filmskog dostignuća u zemlji uticalo je na odluku da pre 40 godina napusti filmsku karijeru i povuče se iz javnosti. Od tada nije snimao filmove već se posvetio radu sa studentima na univerzitetu u Novom Sadu.

Kompromis se nikad ne pravi ako je vaš osećaj ispravan. Ja ga nikad nisam pravio“, rekao je Gilić kolegama tokom razgovora o svojim delima i svom doživljaju umetničkog čina.

Filmovi Vlatka Gilića su jedina autorska dela iz bivše Jugoslavije pohranjena u Kapsuli Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku. Kapsula koja se čuva u atomskom skloništu muzeja, zaštićena od potencijalne nuklearne katastrofe, sadrži izbor najvećih umetničkih dela svetske kulturne baštine.

Gilić je prvi u nizu počasnih članova udruženja Dok Srbija. Inicijativa, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, ima cilj da skrene pažnju javnosti na autore čija su ostvarenja, iako često zapostavljena, deo riznice bogatog filmskog nasleđa iz koje crpu današnji filmski stvaraoci.