SRB ENG

Laguna objavila i „Beogradski trio“, roman Gorana Markovića

29. дец 2018 | Autor: Zoran Janković
Sredinom ovog meseca beogradska Laguna je objavila „Beogradski trio“, kraći roman proslavljenog  i cenjenog srpskog sineaste, Gorana Markovića. Roman je objavljen 12. decembra u mekom povezu, a ima 200 stranica.

U vreme prelomnih događaja koje je obeležila rezolucija Informbiroa s kraja četrdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji, jedan od službenika Britanske ambasade u Beogradu i glavni junak ove knjige bio je i proslavljeni pisac Lorens Darel. Neformalan kao ličnost i nepredvidljiv kao diplomata, Darel se upušta u ljubavnu avanturu sa ženom jednog visokog rukovodioca, koji će ubrzo završiti na Golom otoku. Kad uskoro i njegova žena doživi istu sudbinu, britanski pisac i diplomata učiniće sve da je spase i da se pomogne njenoj kćeri, devojčici koja je silom istorijskih neprilika ostala bez oba roditelja.

U proglasu Lagune istaknuto je i sledeće: „Sa neskrivenim referencama na Darelov roman Aleksandrijski kvartet, Goran Marković ispisuje dramatičnu povest o ljubavnom trouglu koja se odvija u posleratnom Beogradu. On pritom uspeva da nam sivilo jugoslovenske svakodnevnice u epohi hladnog rata prikaže očima jednog stranca, isplete uverljivu priču sa poznatim istorijskim ličnostima i tako na originalan način osvetli nemile događaje i pojedinosti iz oskudnih vremena Informbiroa.“

Goran Marković je radio i u pozorištu, u više navrata se oprobao i u književnosti, uradio je i nekolicinu zapaženih dokumentarnih ostvarenja, ali je svakako ipak najprepoznatljiviji kao reditelj mnogobrojnih klasika srpskog i jugoslovenskog igranog filma. U njegovom filmskom opusu su ovi  igrani filmovi: Specijalno vaspitanje, Nacionalna klasa, Majstori, majstori, Variola vera, Tajvanska kanasta, Već viđeno, Sabirni centar, Tito i ja, Urnebesna tragedija, Kordon, Turneja, Falsifikator, Slepi putnik na brodu ludaka.

Zoran Janković