SRB ENG

Lejla Dedić: „Kroz različite dokumentarne forme dajemo i glas onima „bez glasa““

17. маја 2018 | Autor: Zoran Janković
Ovog proleća Lejla Dedić bila je gost i članica žirija za dugometražne dokumentarne filmove na Martovskom festivalu u Beogradu. Lejla Dedić je programska producentkinja TV kuće Al Jazeera Balkans, najvećeg regionalnog producenta dokumentarnog programa, te smo imali nekoliko tema za razgovor koji upravo sledi.

Otkud Al Jazeera u priči o koproduciranju lokalnog dokumentarno-filmskog programa i da li je  to praksa Al Jazeere i na globalnom nivou?

Koprodukcija je samo jedna vrsta saradnje naše TV kuće s lokalnim, regionalnim i evropskim produkcijama, TV kućama i distributerima. A to je i praksa na globalnom nivou Al Jazeera mreže.

Koja je ključna korist vaše stanice od takvog pristupa?

Više je koristi, a najvažnije su: razumijevanje, saradnja, komunikacija i na kraju proizvod koji se plasira i dobiva mogućnost da se upotrijebi na svim mogućim platformama ove industrije.

 

Kako u stvarnosti funkcioniše ova praksa – birate li sadržaje na konkursima, prema preporuci ili vam se autori i producenti direktno obraćaju s ponudom za saradnju?

Ova praksa funkcioniše na više nivoa: od odabira filmova iz kanala naše mreže, preko odlazaka na festivale i gledanja selektiranih filmova, gdje se također kroz Industry Market susrećemo „jedan na jedan“ s autorima, producentima i distributerima, do selekcije ideja koje nam dolaze putem preporuke autora s kojima smo već sarađivali.

Šta je u žiži interesovanja vaše stanice na ovom polju – reportažni, aktivistički, opservacijski, kreativni dokumentarci i/ili novi radovi cijenjenih autora/autorica?

Uvijek s ponosom kažem da smo prvi i jedini regionalni news kanal koji ima platforme u kojima se emituju sve dokumentarne forme koje ste naveli. To nam daje dušu, a kroz različite dokumentarne forme dajemo i glas onima „bez glasa”.

Postoje li i konkretni planovi za proširenje saradnje Al Jazeere i autora i producenata (i institucija) konkretno iz Srbije?

Saradnja AJB-a s autorima, producentima i institucijama u Srbiji postoji od samog početka, odnosno osnivanja naše redakcije u Beogradu 2012. godine, od kada smo pratili gotovo sva festivalska zbivanja. Također, u posljednje dvije godine radimo sponzorsku saradnju s festivalima, nadamo se daljoj i kvalitetnijoj saradnji s Filmskim centrom Srbije i nastavljamo saradnju s TV kućama i distributerima.

Šta je ono što na planu dokumentarnog sadržaja slijedi iz vaše kuće – kojim projektima ili misijama se možemo nadati u nekoj doglednoj budućnosti?

Osim dokumentarnih filmova, serijala i Current Affair programa koje proizvodimo, mi koproduciramo, kupujemo, emitujemo i distribuišemo po cijeloj regiji. Ove godine mi je velika čast najaviti da će AJB kanal, koji je prijatelj filma u saradnji s Al Jazeera Networkom i Al Jazeera Media Institutom, predstaviti AJB DOC međunarodni festival dokumentarnog filma, koji će se održati u Sarajevu od 21. do 25. septembra 2018. Krajnji rok za prijave filmova je 30. maj 2018. godine.

Bili ste članica žirija na ovogodišnjem Martovskom festivalu – koje i kakve utiske nosite i da li Vam je neki film posebno zapao za oko (i za um)?

Da, imala sam čast da budem članica najstarijeg filmskog festivala u Srbiji u takmičarskoj selekciji preko 50 minuta. Tematski vrlo jaka selekcija. Kada pričamo o formatima i stilovima, navedena selekcija postaje malo komplikovanija u smislu da je većina filmova preko 50 minuta imala televizijski stil, a vrlo mali procent naslova filmsko-festivalski. Generalno, postoje naslovi iz moje selekcije preko 50 minuta i one do 50 minuta koje trenutno razmatramo za selekciju AJB DOC festivala i mogući otkup i emitovanje na AJB-u.

Razgovarao: Zoran Janković